Zakelijk

Aanvullend verzekeren wordt steeds lastiger

Zorgverzekering nieuws

Aanvullend verzekeren wordt steeds lastiger

2 minuten leestijd

Volgens de wet is een basisverzekering verplicht voor iedere Nederlander. Naast een basisverzekering heb je ook een aanvullende zorgverzekering. In 2021 worden er aan de aanvullende zorgverzekeringen strengere eisen gesteld. Wat is een aanvullende zorgverzekering? Waarom wordt aanvullend verzekeren steeds lastiger?

Veel Nederlanders verzekeren zich aanvullend, denk aan tandartskosten of brilvergoeding. Mensen die vaak extra zorg nodig hebben nemen een aanvullende verzekering. Als je veel ziektekosten verwacht kan een aanvullende zorgverzekering je erg veel geld schelen.

Wat is een aanvullende verzekering?

Het basispakket kan uitgebreid worden met aanvullende verzekeringen. Een basispakket is verplicht, een aanvullend pakket niet. Een aanvullende verzekering is bedoeld voor de vergoeding van zaken die niet zijn opgenomen in een basisverzekering. Een aantal voorbeelden van aanvullende verzekeringen zijn;

 

  • Fysiotherapie
  • Bril/lenzen
  • Anticonceptiepil
  • Mantelzorg
  • Orthodontie
  • Geneesmiddelen

Voor meer informatie over aanvullende verzekeringen kun je terecht op onze website.

Strengere aanpak

Er komen meer regels bij een aanvullende zorgverzekering kijken. Kon je voorheen in jaar 1 bepaalde kosten declareren? Dan kan het zo zijn dat het in 2021 niet meer zo makkelijk gaat. Zo kun je bij bepaalde verzekeraars in jaar 1 überhaupt geen kosten declareren. Ook zijn verzekeraars op vele andere gebieden strenger geworden. Zo stellen verzekeraars bijvoorbeeld een strenger maximum aan de vergoeding die je kunt krijgen.

Acceptatieplicht

In tegenstelling tot de basisverzekering heeft de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht, hierdoor heeft elke verzekeraar het recht om een maximum op te stellen aan de vergoeding. (Acceptatieplicht = Wettelijke plicht van alle zorgverzekeraars om iedereen tegen dezelfde voorwaarden te accepteren voor de basisverzekering, ongeacht geslacht, leeftijd of gezondheid.)

Extra zorg

Vaak nemen mensen die extra zorgen hebben een aanvullende zorgverzekering. Hierbij kun je denken aan een slecht gebit of zorg in het buitenland. De zorgverzekeraars mogen zelf bepalen welke aanvullende verzekeringen worden aangeboden met bijbehorende voorwaarden. Wees altijd kritisch over aanvullende zorgverzekeringen. Bij een gezond gebit hoef je bijvoorbeeld geen aanvullende tandartsverzekering. Verzeker je alleen aanvullend als het nodig is!

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven