Zakelijk

Voorkom financiële problemen na een plotseling overlijden

Opstalverzekering nieuws

Voorkom financiële problemen na een plotseling overlijden

4 minuten leestijd
Het liefst denk je er niet over na maar zelfs als je gezond en wel bent kan je plotseling overlijden. Het is dan rustgevend om te weten dat de nabestaanden naast hun verdriet zich niet zorgen hoeven te maken over geld.

We willen allemaal oud en gelukkig te worden maar er blijft helaas een kans om op jongere leeftijd te overlijden. Ieder jaar sterven meer dan 150.000 mensen in Nederland. Vorig jaar waren er 21.000 van de overledenen gemiddeld jonger dan 65 jaar. Door de opkomst van Covid-19 waren er dit jaar in de periode van maart tot mei meer jonge mensen die het leven lieten. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens hen was in de leeftijdscategorie van 20 en 49 jaar 7 procent meer sterfgevallen en in de leeftijdscategorie van 50 en 59 jaar meer dan een kwart aan sterfgevallen/

Wanneer iemand op een vrije jonge leeftijd overlijdt, is het vaker het geval dat de nabestaanden in financiële problemen terecht komen aldus de Rabobank. Ongeveer de helft van de inwoners van Nederland is niet instaat bij het overlijden van een partner de hypotheek of huur te betalen. Uit gegevens blijkt dat 60% er financieel op achteruit gaat. Een derde van de nabestaanden is verplicht om de levenswijze drastisch aan te passen als gevolg van geldzorgen

1.Heb kennis van wat er al is geregeld

In de meeste gevallen regelt een van de partners de geldzaken. De problemen ontstaan er doordat de achterblijver niet goed weet hoe de zaken zijn geregeld. De achterblijvende moet dan ineens uitzoeken hoe de geldzaken in elkaar steken. Het is daarom van belang dat beide partners weten wat er geregeld is aan hypotheek, pensioen en verzekering.Daarnaast is het ook essentieel om te weten in welke map of waar op de computer alles gevonden kan worden. Het zorgt voor veel meer rust als jullie beide weten wat er bepaald is als het gaat om de bezittingen, het huis, het inkomen en de eventuele kinderen.

Voor de mensen die weinig inkomen hebben biedt de overheid een vangnet. Verder biedt de overheid voor weduwen en weduwnaars die minderjarige kinderen hebben en ook een minimuminkomen hebben een nabestaandenuitkeringen. Verder
kunnen nabestaanden die minimaal 45 procent arbeidsongeschikt zijn ook aanspraak maken op die uitkering.

De uitkering die geboden wordt is maximaal 70% van het minimumloon. Hoeveel dat precies is afhankelijk van het overige inkomen. Hierbij tellen het eigenvermogen en particulier pensioen niet mee. De uitkering komt te vervallen bij het samenwonen of hertrouwen, als het jongste kind 18 jaar wordt of de AOW-leeftijd wordt bereikt.

Verder is het handig om te weten dat er in geval van een inkomensdaling na het overlijden van de partner mogelijkheid is om in aanmerking te komen voor toeslagen zoals:zorgtoeslag, huurtoeslag en een kind gebonden budget. Per soort toeslag
verschillen de voorwaarden. Je kan berekenen of je in aanmerking komt
voor toeslagen op berekenuwrecht.nl

2. Kijk je pensioen na voor je nabestaanden

Als jij je pensioen opbouwt via je werk dan kunnen jouw nabestaanden een nabestaandenpensioen krijgen. Dit kan ook als je nog niet de
AOW-leeftijd hebt bereikt. Per pensioenfonds verschilt het hoe het geregeld is. Als je samenwoont met je partner dan is het ook belangrijk om te controleren bij het pensioenfonds of jouw partner aangemeld is. Wanneer je ooit gescheiden bent dan zal er een deel van het nabestaandepensioen gaan naar de ex-partner. Als je zelfstandige bent dan moet je zelf zorgen voor een pensioenvoorziening. Op de site
van mijnpensioenoverzicht.nl kan je zien waar de nabestaanden van jouw recht op hebben bij het overlijden.

3. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Je kan ook je nabestaanden financieel helpen door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert eenmalig een bedrag aan de achterblijvende.

Met dit bedrag kunnen nabestaanden de hypotheekschuld aflossen. Het bedrag kan ook gebruikt worden als aanvulling op eigen inkomen. Verder is het bedrag voor zoveel andere mogelijkheden handig.

Je kan zelf kiezen wie je de eenmalige uitkering ontvangt na jou overlijden. De looptijd van de verzekering bepaal je zelf dit kan de looptijd zijn van je hypotheek. Het kan ook het moment zijn dat je kinderen volwassen zijn.

Mensen die een koophuis hebben die hebben vaak een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Met deze verzekering kan de hypotheekschuld worden afgelost. Huurders nemen niet vaak zo een verzekering. Het kan voor sommige van de huurders wel een uitkomst zijn omdat bij overlijden de huur met één inkomen niet betaald kan worden.

4. Sparen als alternatief voor het verzekeren

De kosten van het verzekeren zijn afhankelijk van een paar factoren namelijk: de hoogte van het bedrag dat verzekerd moet worden, de looptijd en het risico van overlijden

Als je bij zo een verzekering de looptijd hebt overleefd dan wordt er niets meer uitgekeerd

Er moet meer premie betaald worden voor een verzekering als het risico groter is op overlijden. Dit houdt in dat rokers meer premie betalen dan de mensen die niet roken. Dit komt omdat rokers gemiddeld eerder overlijden. Mensen met een chronische ziekte betalen in sommige gevallen ook meer. Verder kan niet iedereen zich verzekeren. Dit komt omdat je medisch geaccepteerd moet worden door de verzekeraar.

Als je na het afsluiten van de verzekering binnen een jaar overlijdt dan wordt er door de verzekeraar een onafhankelijke toetsingscommissie ingeschakeld. Deze partij controleert of er niet sprake is van verzwijgen van medische gegevens of onjuist rapporteren.

Het is soms handiger om te sparen dan een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zo een verzekering kost geld en moet dan ook alleen gedaan worden als het niet anders kan. Het beste is om eerst te inventariseren wat er is geregeld. Als dit geld per maand wordt opgespaard kan dit op lange termijn nog een redelijk bedrag worden, om zo bij onverwachte gebeurtenissen nabestaanden niet achter te laten met geldzorgen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven