Zakelijk

Is er eigenlijk wel een inbraakgolf deze zomer?

Opstalverzekering nieuws

Is er eigenlijk wel een inbraakgolf deze zomer?

2 minuten leestijd
Corona, of geen corona: woninginbraken gaan gewoon door. Maar in welke mate en moeten we er inderdaad op voorbereid zijn dat er weer meer inbraken plaatsvinden?

Eind mei 2020 voorspelden experts een zomerse inbraakgolf. Maar zijn inbrekers met de versoepeling van het coronabeleid daadwerkelijk weer volop in actie gekomen? Het antwoord op deze vraag is vooralsnog relatief.

Wat is er gebeurd?

Laten we eerst de cijfers erbij pakken. Vanaf het moment dat het kabinet de eerste maatregelen bekend maakt om het coronavirus in te dammen, loopt het aantal woninginbraken terug.

● Als we het aantal woninginbraken van april 2020 vergelijken met die van de jaren daarvoor zien we een halvering. In april 2018 werd er bij 2.908 woningen ingebroken, in dezelfde maand in 2019 was dat 2.766 keer en in april van dit jaar werd er ‘slechts’ 1.386 keer ingebroken in woningen.
● In de maand mei zien we ongeveer dezelfde trend: bijna een halvering van het aantal woninginbraken ten opzichte van de jaren daarvoor. En in juni 2020 zien we dat het verschil iets minder groot wordt met 1939 woninginbraken, ten opzichte van respectievelijk 2.546 en 2.625 in 2019 en 2018.

Maar is er nu een inbraakgolf?

De verklaring van de afname in het aantal woninginbraken tijdens de semi-lockdown werd onder andere gevonden in het feit dat mensen veel meer thuis zijn. Thuiswerkers staan inbrekers danig in de weg. De verwachte inbraakgolf was wat dat betreft ook niet erg lastig te voorspellen. Met de versoepeling van de maatregelen, werd ook het huis weer vaker onbeheerd achtergelaten. Tel daarbij op dat mensen alsnog op vakantie konden en de kansen nemen weer toe voor inbrekers.

Het aantal woninginbraken is in juli 2020 weer gestegen naar een bijna ‘normaal’ niveau met 2.209 inbraken. In juli 2019 waren er 2.805 woninginbraken in Nederland en in juli 2018 zelfs 3.121.

Ten opzichte van de eerdere maanden dit jaar kun je zeker spreken van flinke toename in het aantal woninginbraken, misschien zelfs van een inbraakgolf. Maar als we de cijfers vergelijken met andere jaren valt het tot augustus 2020 in ieder geval relatief mee. Het aantal inbraken in juli is zelfs substantieel lager dan in eerdere jaren.

Wat te doen?

Mensen zijn nu iets vaker van huis omdat ze weer (deels) op kantoor werken. De kansen voor inbrekers nemen toe, maar er zijn ook preventieve maatregelen die je zelf kunt toepassen. Nima Zadeh van verzekering.nl benadrukt dat. “Zorg ervoor dat je geen gelegenheid biedt aan het inbrekersgilde. Bewustzijn, alertheid en vooral aandacht voor je omgeving maken dat je woning veel minder aantrekkelijk wordt voor inbrekers. Dus: ramen dicht, deur op slot en licht aan.”

Vergeet daarbij niet om je woning goed te beveiligen. Ook inbrekers zijn gewoon mensen, die haken sneller af als het moeilijk wordt. Omdat je helaas niet alle inbraken kunt voorkomen, is het natuurlijk ook altijd slim om even te checken of je inboedelverzekering nog up-to-date is.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven