Zakelijk

Stijging in verzekeringsfraudes

Opstalverzekering nieuws

Stijging in verzekeringsfraudes

2 minuten leestijd
Door verzekeraars worden steeds meer fraudes opgespoord. Vorig jaar is er rond de 12 duizend keer verzekeringsfraudes vastgesteld, terwijl dit in 2017 nog 11,5 duizend was, volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Een laptop die kwijt is geraakt wordt bijvoorbeeld opgegeven als gestolen en er worden zelfs aanrijdingen gefaket. Soms is de fraude makkelijk te achterhalen. Maar het komt vaak genoeg voor dat het niet wordt ontdekt.

Iedere dag zijn er minstens 450 onderzoekers bezig met het zoeken naar verzekeringsfraudes. De meeste fraudes worden gepleegd bij inboedel-, auto- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Als er een reden is om iemand van fraude te verdenken wordt er een onderzoek begonnen. Ook komen er soms tips binnen van anonieme bronnen dat er valse claims worden gemaakt. Het herkennen van al die valse claims is deels geautomatiseerd. Wanneer er iemand op dezelfde dag dat hij of zij een verzekering afsluit een schadeclaim indient, wordt dat automatisch herkend. Zo worden vele claims gefilterd want dit zou kunnen betekenen dat iemand al schade had voordat de verzekering was afgesloten.

Zwarte lijst

Door de verzekeraars wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen ‘opportunistische’ fraudeurs en fraudeurs die juist heel erg voorbereid te werk gaan. Opportunisten zijn bijvoorbeeld mensen die bij een inbraak ook nog wat extra’s toevoegen aan de gestolen goederen, ook al is dit niet zo. Dit is heel anders dan vooraf bedachte/georganiseerde fraude. Als er sprake is van ernstige verzekeringsfraudes of georganiseerde criminaliteit kan de persoon in kwestie op lijst komen te staan. Dit is de zogenoemde ‘waarschuwingslijst’. Alle verzekeraars kunnen hiermee zien wat voor fraude en wanneer iemand de fraude heeft gepleegd. Als u op die lijst staat is het heel moeilijk om nog een verzekeraar te vinden die u nog aanneemt.

Bij ongeveer een kwart van alle onderzochte claims wordt fraude aangetoond, maar er zijn ook fraudezaken die niet onderzocht worden. Het is heel moeilijk om alle fraude aan te kunnen tonen en veel mensen beseffen niet dat ze uiteindelijk zelf de dupe zijn van hun gepleegde fraude. Premiebetalers betalen mee aan elke claim, dus ook de valse claims. Omgerekend kost dat iedereen tientallen euro’s premie per jaar.

Zorg er dus voor dat wanneer u een claim indient u altijd even checkt of alles correct en naar waarheid is ingevuld. U wilt natuurlijk niet de dupe worden van een onnodige vergissing. Ook kan het problemen veroorzaken voor toekomstige claims of bij andere verzekeraars. Heeft u nog geen verzekering of twijfelt u of u bij de juiste verzekeraar zit? U kunt op onze vergelijkingssite: verzekering.nl de verschillende verzekeraars vergelijken om erachter te komen welk het best bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven