Zakelijk

Stormschade: wat valt onder de verzekering?

Opstalverzekering nieuws

Stormschade: wat valt onder de verzekering?

2 minuten leestijd
Storm steekt weer zijn kop op. Bent u een van de ongelukkigen wiens auto, woning of tuin schade heeft opgelopen? Lees dan verder en kom te weten wat u kunt verwachten van uw verzekeraar.

Stormschade aan huis

Schade aan het huis veroorzaakt door storm valt onder de opstalverzekering. Stormschade aan spullen in huis valt onder de inboedelverzekering. Verzekeraars spreken van een storm bij windkracht 7 of hoger. Afgelopen woensdag was de windkracht 10, dus van een storm was zeker sprake. Onder de opstalverzekering valt alles dat vast zit aan de woning, zoals muren en dakpanelen. Ook zonnepanelen vallen doorgaans onder de opstalverzekering, mits deze zijn vastgemaakt aan het dak. Als u een koophuis met hypotheek hebt, heeft u verplicht een opstalverzekering moeten afsluiten. Als u een huis huurt is dit niet verplicht en sluit de huiseigenaar een opstalverzekering af. Neem in dat geval contact op met de verhuurder.

Autoschade door storm

Uw verzekeraar vergoedt geen stormschade aan de auto als u alleen een WA-verzekering hebt. Bij deze verzekering bent u alleen verzekerd voor schade die u de ander toebrengt. Schade die takken en bomen veroorzaken valt hier dus niet onder. De verzekeraar dekt wel de schade als u een WA+ Beperkte Cascoverzekering of een WA+ Volledige Cascoverzekering (allrisk) hebt. Het claimen van stormschade heeft bij de meeste verzekeraars geen invloed op de no-claimkorting.

Stormschade aan tuin

De schade aan uw tuin valt zowel onder de opstalverzekering als de inboedelverzekering. Schade aan spullen in de tuin valt onder de inboedelverzekering. Denk hierbij aan spullen die los staan, zoals tuingereedschap en tuinmeubelen. Eigendom dat vast staat, zoals een schutting, valt onder de opstalverzekering. Stormschade wordt vaak als overmacht gezien. Dat houdt in dat de als de boom van uw buren in uw tuin omvalt, zij niet aansprakelijk zijn voor de schade. Ook in dit geval doet u dus aanspraak op uw opstal- of inboedelverzekering.

Let op: eigen risico bij stormschade

Houd er bij het verhalen van de schadekosten rekening mee dat verzekeraars een eigen risico hanteren. Dat betekent dat u een deel van de kosten zelf moet betalen. Bij een opstalverzekering kan de hoogte van dit eigen risico tot wel € 450,- oplopen. Ook bij een autoverzekering kan het dat er een eigen risico is vastgesteld. De hoogte van het eigen risico kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar. Als uw eigen risico hoog is en u maar beperkte schade heeft, kunt u overwegen zelf voor de schade te betalen.

Kortom, veel schade die de storm heeft veroorzaakt kunt u verhalen bij uw verzekeraar. Onthoud wel dat verzekeraars een eigen risico hanteren. Dit kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden. Had u de stormschade liever willen voorkomen? Verzekering.nl heeft een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Sluit NU een opstal- of inboedelverzekering af via Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven