Zakelijk

IJsvrij maken van autoruiten bespaart u een hoop ellende

Autoverzekering nieuws

IJsvrij maken van autoruiten bespaart u een hoop ellende

2 minuten leestijd

De temperatuur begint te dalen en enkelen van ons hebben vanochtend het ijs van onze voorruit moeten krabben. Het is voor de meesten een vervelend klusje, maar zeker niet onbelangrijk. U moet namelijk altijd voldoende zicht hebben als u gaat rijden in uw auto. U riskeert een boete als u gaat rijden terwijl u te weinig zicht heeft. Daarnaast kan dit ook gevolgen hebben voor uw verzekering.

Nalatigheid

U bijvoorbeeld kunt door haast geneigd zijn om uw auto niet zorgvuldig te ontdoen van de opgebouwde ijslaag. Afhankelijk van uw rijervaring, kunt u misschien goed rijden al is uw zicht verminderd. Maar als u vervolgens betrokken raakt bij een aanrijding terwijl uw zicht belemmerd was, kunt u geen rechten ontlenen aan uw rijvaardigheid.

Zelfs als de aanrijding duidelijk de schuld was van de tegenpartij, kunt u er alsnog op rekenen dat u aansprakelijk wordt gesteld voor een deel van de schade. Als uw autoruiten namelijk voldoende ijsvrij waren geweest, had u misschien het ongeval kunnen voorkomen of de schade kunnen beperken.
U kunt het beste de ijslagen op al uw ruiten verwijderen. Zo kan er geen misverstand ontstaan over uw zicht op de weg.

Bekeuring

U riskeert ook een aantal stevige bekeuringen, als uw auto nog teveel ijs heeft op bepaalde gebieden. Zo moeten niet alleen uw autoruiten voldoende ijsvrij zijn, maar ook uw buitenspiegels. Als er teveel ijs op uw spiegels zit, kunnen deze niet goed gebruikt worden.

Uw ontwasemingsinstallatie moet ook goed functioneren. Dit is de installatie die (warme)lucht op uw voorruit blaast, zodat uw beslagen voorruit weer helder wordt en blijft. Uw autoruiten beslaan vanwege de koude lucht rondom de auto in combinatie met vocht in de auto. Ook dit kan uw zicht ernstig belemmeren.

De boetebedragen m.b.t. de belemmering van het zicht zijn voor 2017 als volgt;

Overtreding Bedrag Feitcode
Geen of onvoldoende werkende ontwasemingsinstallatie € 140,- N 440 a
Belemmerd zicht door voorwerpen voor of op ruiten € 140,- N 420 b
Noodzakelijk vereiste spiegels ontbreken € 140,- N 450 a

Deze bedragen zijn enkel voor de overtreding. Eventuele administratiekosten zijn nog niet in deze bedragen verwerkt. De boetebedragen van verkeersovertredingen kunt u raadplegen via de boetebase van het Openbaar Ministerie.

Auto ijsvrij maken

U kunt uw voertuig het snelst ontdoen van ijs, door gebruik te maken van een spray die uw ruiten ontdooit. Dit kost natuurlijk wel wat, maar u kunt dan wel sneller instappen en wegrijden. Voor meer handige tips over het ijsvrij maken van uw auto klikt u hier.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven