Meer verkeersongevallen tijdens wintertijd

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Meer verkeersongevallen tijdens wintertijd

3 minuten leestijd

Aankomende zaterdag gaat om 3 uur s ‘nachts de wintertijd in en gaat de klok een uurtje achteruit. Er is inmiddels al een discussie over het afschaffen van de wintertijd op gang gekomen. Zo zouden de voordelen niet tegen de nadelen opwegen. Voor voetgangers en zwakkere verkeersdeelnemers in het algemeen, is de wintertijd een extra risicovolle periode. Tijdens de avondspits in de wintertijd, vinden er namelijk veel meer zware verkeersongevallen plaats.

Donkere spits

De wintertijd zorgt ervoor dat een groter gedeelte van de avondspits plaatsvindt in het (schemer)donker. Dit zorgt volgens het VIAS Institute (vroeger BIVV), voor een hoger aantal zware verkeersongevallen in de maanden tussen oktober en december.

De Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), kwam tot een vergelijkbare conclusie. Het ligt volgens het SWOV niet persé aan de invoering van de wintertijd, omdat we eigenlijk het uurtje dat we in de zomertijd kwijt zijn, in de wintertijd terugkrijgen.
Het probleem zou echter liggen bij lagere hoeveelheid daglicht die wij hebben in de winter.

Dit probleem zou zich dus waarschijnlijk blijven voordoen als de zomer- en wintertijd zou worden afgeschaft. Het aantal ongevallen zou waarschijnlijk wel verminderen, omdat men er geleidelijk aan kan wennen dat het eerder donker wordt.

Extra voorzichtig

Als bestuurder van een motorvoertuig kunt u natuurlijk ook iets doen om het aantal ongevallen terug te brengen. U doet dit al door minder hard te rijden, minder snel op te trekken en uzelf extra hoffelijk op te stellen tegenover voetgangers en andere (zwakke) verkeersdeelnemers.

U kunt er ook op rekenen dat het weer niet zal meezitten en diverse voetgangers en fietsers de verkeersregels soms aan hun laars lappen. Ook zullen er gehaaste bestuurders van motorvoertuigen tussen zitten die vergelijkbaar gedrag vertonen. U komt helaas dankzij de weersomstandigheden, drukte en het duister waarschijnlijk ook een aantal minuten later op uw bestemming.

Besef ook dat u als bestuurder dan een motorvoertuig altijd voor minstens 50% aansprakelijk bent als u betrokken raakt bij een ongeval met een zwakke verkeersdeelnemer. Sinds de kans dat u de komende maanden betrokken raakt bij een dergelijk ongeval een stuk groter is, is dit een ideaal moment om even uw autoverzekering na te lopen.

Zwakke verkeersdeelnemers

Als fietser of voetganger doet u er goed aan om uzelf voor te bereiden op uw reis. Neem een paraplu of regenjas mee en kleedt u warm. Zorg altijd dat u goed opvalt in het donker. Lichte kleuren of reflecterende kleding bieden de beste zichtbaarheid.

De drukke spits en het weer kunnen voor een minder aangename reis zorgen. U kunt hierdoor misschien nog gehaaster richting huis of werk willen vertrekken, maar u bent zeker niet de enige.
Zorg er in elk geval voor dat u een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering heeft. U kunt bijvoorbeeld door de haast en drukte, per ongeluk het mobieltje van een ander uit de handen stoten, terwijl u naar een bushalte rent.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven