Risicoaansprakelijkheid en zwakke verkeersdeelnemers

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Risicoaansprakelijkheid en zwakke verkeersdeelnemers

3 minuten leestijd

Het besturen van een motorvoertuig is een grote verantwoordelijkheid. De wet bepaalt dan ook dat u hiervoor een document nodig heeft die uw kennis en rijvaardigheid bewijst. Dit is zeker belangrijk wanneer u beseft, dat de veiligheid en gezondheid van sommige weggebruikers afhankelijk is van uw rijvaardigheid. Deze groep weggebruikers moet worden beschermd. Daarom is de bestuurder van een motorvoertuig bij een ongeval met deze groep altijd (deels) aansprakelijk.

Risicoaansprakelijkheid

Als u als bestuurder van een motorvoertuig onverhoopt betrokken raakt bij een verkeersongeval met een zwakke verkeersdeelnemer, kunt u erop rekenen dat u minstens 50% van de schade moet vergoeden. U bent als bestuurder van een motorvoertuig namelijk een “sterke gemotoriseerde verkeersdeelnemer” en accepteert daarmee risicoaansprakelijkheid. U erkent dus automatische de aansprakelijkheid voor schade die niet door uw eigen toedoen is veroorzaakt, maar wel toebehoort aan uw risico.

Risicoaansprakelijkheid wil zeggen dat u als bestuurder van een motorvoertuig vaak ook voor anderen moet denken. U moet rekening houden met zaken waar zwakke deelnemers misschien geen rekening mee houden. En als het dan toch fout gaat, erkent u de aansprakelijkheid. Zelfs als u persoonlijk niets verkeerd heeft gedaan.

Schade

U zult dus de helft van de schade die een zwakke verkeersdeelnemer oploopt moeten vergoeden. De rechter kan zelfs besluiten dat u méér dan de helft moet vergoeden, als de zwakke deelnemer veel of ernstige schade heeft geleden en het daarom redelijk acht dat u meer schade vergoedt.

Als een zwakke deelnemer jonger is dan 14 jaar, moet u alle schade aan de deelnemer betalen. Al is het onmogelijk om u ook maar iets te verwijten, u zult toch de volle 100 procent van de schade moeten vergoeden.

Schuld en overmacht

U kunt als bestuurder van een motorvoertuig ook zelf schade hebben door het toedoen van een zwakke verkeersdeelnemer. U kunt een deel uw schade dan claimen bij de deelnemer zelf of bij de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van de zwakke deelnemer. U moet wel kunnen bewijzen dat de zwakke deelnemer een fout heeft gemaakt.

Om uw volledige schade vergoed te kunnen krijgen, moet u kunnen aantonen dat er voor u sprake was van overmacht. U moet dus vrijwel alles geprobeerd hebben dat deze situatie had kunnen voorkomen.
Dit levert vaak echter weinig succes op, sinds u als bestuurder van een motorvoertuig al extra alert moet zijn op de gedragingen van zwakke deelnemers. Als dit niet is gelukt, kan er al snel geconcludeerd worden dat u simpelweg niet alert genoeg bent geweest.

Uw motorvoertuig allrisk verzekeren is een optie, maar brengt wel een hogere premie met zich mee. Mocht u dan schade hebben, dan zal uw verzekeraar uw schade herstellen en kan de schade eventueel proberen te verhalen op de veroorzaker.

Verzekeren motorvoertuigen

Uw WA-verzekering vergoedt gelukkig de schade aan de zwakke gebruiker, zolang u voldoet aan de voorwaarden van uw verzekeraar. Toch willen wij u adviseren om uzelf extra hoffelijk en voorzichtig op te stellen als u in aanraking komt met zwakke verkeersdeelnemers. U wilt natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor het leed van een ander.

Verzekering zwakke verkeersdeelnemers

Zwakke deelnemers doen er verstandig aan om in ieder geval een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, voor het geval dat zij per ongeluk schade toebrengen aan een ander of de eigendommen van een ander. Niemand zit te wachten op een hoge rekening, dankzij één onvoorzichtig momentje.
Fietsers kunnen daarnaast het beste een fietsverzekering afsluiten. Schade aan een ander toebrengen is vervelend, maar als uw eigen fiets vervolgens ook in de kreukels ligt bent u nog verder van huis. Een fietsverzekering is niet duur en u heeft er waarschijnlijk meer voordeel van dan u denkt.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een inboedelverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven