Zakelijk

Werken als koerier met uw eigen auto

Autoverzekering nieuws

Werken als koerier met uw eigen auto

3 minuten leestijd

Indien u werkzaam bent als koerier en u daarvoor uw eigen voertuig gebruikt, valt u niet langer onder de dekking van uw particuliere WA-verzekering. Dit is opgenomen in uw polisvoorwaarden. Verzekering.nl legt aan u uit hoe het zit als u als koerier met uw eigen auto, schade toebrengt aan anderen.

Koerier met eigen auto

Als u pakketjes vervoert voor uw werkgever, kan het voorkomen dat u dit doet in uw eigen voertuig. U houdt zich dan niet aan de voorwaarden van uw autoverzekering. Als u uw voertuig gebruikt voor koerierswerk, bent u namelijk niet verzekerd voor schade.

De verzekeraar maakt echter wel onderscheid tussen het soort ritten die u maakt. Zo bent u wel verzekerd als u van uw woning vertrekt naar uw werklocatie en terug. Maar u bent niet langer verzekerd, op het moment dat u ook daadwerkelijk pakketjes gaat ophalen en wegbrengen.

Koerierswerk draagt volgens uw verzekeraar namelijk een hoger risico met zich mee. De premie van uw particuliere verzekering, houdt geen rekening met dit hogere risico.

Aansprakelijkheid kan ook een vervelende kwestie worden, sinds uw werkgever nu ook in beeld komt. Als het gaat om een privé-rit of woon-werkverkeer, wordt de bestuurder van een vervoersmiddel normaliter aansprakelijk gesteld. Maar als het gaat om een dienstrit, dan zou uw werkgever wel eens aansprakelijk kunnen zijn.

Aansprakelijkheid

Uw WA-verzekering vergoedt schade die u veroorzaakt aan anderen. Dit geld echter niet als uw eigen auto gebruikt als koerier. Uw verzekeraar vergoedt wel de schade aan de tegenpartij, maar deze zal vervolgens de schade proberen te verhalen op u.

Op grond van artikel 7:611 BW (goed werkgeverschap), is uw werkgever aansprakelijk voor alle schade die u tijdens dienstritten toebrengt aan anderen.
Uw werkgever kan u wel aansprakelijk stellen voor de geleden schade als er aangetoond kan worden dat u handelde met roekeloosheid of opzet.

Roekeloos handelen

Als er sprake is van roekeloosheid of opzet, dan voldoet u niet aan de voorwaarden van uw verzekering. U bent dan dus niet verzekerd.

Onder roekeloos handelen, verstaat men doorgaans iemand die zich bewust is van de mogelijke gevolgen die een risicovolle gedraging zich meebrengt, maar toch overgaat tot dit gedrag.
Dit wil niet persé zeggen dat een medewerker zich risicovol gedraagt, als hij er niet voor zorgt dat bepaalde risico’s zijn uitgesloten. Deze gedragingen vallen vaak onder de noemers “onachtzaamheid” of “aanmerkelijk onoplettend”.

Als uw werkgever kan aantonen dat er opzet of roekeloosheid in het spel was, kan uw werkgever op grond van artikel 7:661 BW niet aansprakelijk gesteld worden. U zult dan zelf de schade moeten vergoeden of uw werkgever kan de gemaakte kosten dan op u verhalen.

Inzittendenverzekering

Zolang er geen opzet of roekeloosheid in het spel is, vergoedt een inzittendenverzekering de schade aan u en uw eigendom. Dit kan goed van pas komen als u besluit koerierswerk te verrichten met uw eigen voertuig, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Mocht er dan onverhoopt iets gebeuren, dan heeft u met deze verzekering uw vergoeding snel binnen, ook als u de veroorzaker van een ongeval bent. Het doet er bij een inzittendenverzekering namelijk niet toe bij wie de aansprakelijkheid ligt.

Om meer te lezen over de inzittendenverzekering, klikt u hier.

Verzekering afsluiten

Het is erg eenvoudig om te besparen op uw autoverzekering en zoals u eerder heeft gelezen kan het u ook nog eens een hoop geld schelen. Daarom raadt Verzekering.nl u aan om onze vergelijker te gebruiken als u autoverzekeringen wil vergelijken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven