Motorfiets goedkoper in verzekering dan auto

Motorverzekering nieuws

Motorfiets goedkoper in verzekering dan auto

2 minuten leestijd

Motorrijders die in u in de file passeren en vervolgens doorrijden tot zij niets meer zijn dan een stipje aan de horizon. Ze kunnen vaak doorrijden en zijn eerder thuis. Motorfietsen hebben ten opzichte van auto’s een aantal interessante voordelen. Een belangrijk voordeel is dat de verzekering voor een motorfiets, een stuk goedkoper is dan de verzekering van een auto. Wat maakt deze twee vervoersmiddelen zo verschillend?

Verzekering

De verzekering voor een motorfiets is stukken goedkoper dan die van een vergelijkbare auto. Een voorbeeld hiervan is de aanschaf van een tweedehands motorfiets voor 1000 euro.
Een WA-verzekering zonder extra’s, kost u dan meestal nog geen tientje per maand. Als u een auto aanschaft voor dezelfde prijs, kost dit dezelfde verzekering al snel drie keer zoveel.

Een van de belangrijkste redenen voor dit verschil, ligt bij de verzekeraar. Deze betalen bij een WA-verzekering namelijk de schade die u toebrengt aan anderen. Een auto is in de meeste gevallen veel groter en zwaarder dan een motorfiets.
U kunt daar dus ook meer schade mee toebrengen aan andere auto’s, personen of bezittingen. Uw verzekeraar houdt hier rekening mee en vraagt daarom ook een hogere premie.

Brandstof

Als je niet in een gloednieuwe elektrische auto rijdt, ben je met een motorfiets vaak minder geld kwijt aan brandstof, dan in een personenauto.
Een motorfiets is lichter dan een auto en kan meestal minder personen vervoeren. Dit gebrek aan overtollig gewicht, heeft een gunstige invloed op het verbruik en de uitstoot.

Daarnaast rijdt een motorfiets op twee wielen en is deze vrij smal. Bijna 3 keer zo smal als een auto. Hierdoor ondervindt deze veel minder rol-en luchtweerstand. Al deze aspecten leiden tot lagere uitstoot en brandstofgebruik, dan een auto.

Verkeersveiligheid

Laat u echter niet te snel verleiden door de voordelen van een motorfiets. Een motorfiets is namelijk in vergelijking tot een auto, een stuk minder veilig. In een auto bevindt u zich namelijk in de carrosserie. Uw lichaam wordt beschermd door de auto die u bestuurt.

Een motorrijder zit letterlijk bovenop het vervoersmiddel. Dit maakt de rijder zeer kwetsbaar bij een aanrijding. Een motorrijder heeft natuurlijk wel een helm en beschermende kleding, maar deze zit niet vast aan de motorfiets. Er is dus een zeer grote kans dat een motorrijder van zijn fiets geslingerd wordt bij een aanrijding.

Van alle motorongevallen die ernstig of zelfs dodelijk zijn, was 40% enkelvoudig. Dit wil zeggen dat alleen de motorrijder betrokken was bij het ongeval. Een voorbeeld hiervan is een aanrijding met een boom.
Daarnaast is de kans op een fataal ongeluk voor een motorrijder bijna 30 keer zo groot als voor automobilisten, aldus Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Verzekering afsluiten

Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een auto- en motorverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven