Zakelijk

Asbest aangetroffen in uw huis, wat nu?

Opstalverzekering nieuws

Asbest aangetroffen in uw huis, wat nu?

2 minuten leestijd

Asbest werd vroeger gebruikt bij het verwerken van veel bouwmaterialen. Hierdoor is het mogelijk dat de stof voorkomt in het dak van uw huis. Asbest is zeer schadelijk voor uw gezondheid, een ramp als deze stof gevonden wordt in uw woning. Het verwijderen van de asbest kan hoog in de kosten oplopen. Wat moet u doen als de stof gevonden wordt in uw huis? De redactie van Verzekering.nl zocht het voor u uit.

Wat is asbest?

Asbest komt van de Griekse benaming ‘asbestos’ wat staat voor onverwoestbaar. Asbest komt voor in verschillende kleuren: wit-, bruin-, groen- en geel asbest. Asbest is een verzamelnaam voor enkele natuurlijke mineralen. Als we deze mineralen onderzoeken onder een microscoop zien we dat het kleine naaldachtige vezels zijn. We onderscheiden twee soorten asbest:

  • Losgebonden asbest

Als er sprake is van losgebonden asbest valt de stof makkelijk te verwijderen. De vezels zitten niet vast aan materialen.

  • Hechtgebonden asbest

Indien er sprake is van hechtgebonden asbest kunnen we spreken van een probleem. De stoffen zitten vast in materiaal en zijn dus lastiger te verwijderen.

Wat zijn de risico’s van het inademen van asbest?

Indien er asbest aangetroffen wordt in uw huis hoeft het niet meteen te betekenen dat u ziek gaat worden. Het inademen van asbest is pas schadelijk indien u hier enkele jaren mee in aanraking komt. Het gevaar van asbest zit hem in de kleine vezels die zich in de lucht verspreiden. Deze vezels blijven in de luchtwegen hangen en kunnen onder andere longkanker en longvlieskanker veroorzaken.

Hoe controleer ik of er asbest in mijn huis zit?

Asbest werd vroeger gebruikt bij het produceren van onder andere golfplaten, gevelplaten, riolering en in ventilatiesystemen. Het is sinds 1998 niet meer toegestaan om de stof te gebruiken voor deze materialen. Als u in een nieuwbouwhuis woont hoeft u zich dus nergens zorgen om te maken. Mocht dit niet zo zijn dan kunt u bij verschillende laboratoria terecht voor het onderzoeken van de stoffen.

Verzekerd?

De opruiming van asbest is niet standaard meeverzekerd in uw opstalverzekering. De meeste verzekeraars bieden u naast de opstalverzekering de aanvullende dekking ‘opruimingskosten’ aan. Lees eerst goed de polisvoorwaarden door voordat u beroep doet op uw verzekering.

Vergelijk hier uw opstalverzekering. 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven