Zakelijk

Meerderheid tweede kamer tegen winstuitkering zorgverzekeraars

Zorgverzekering nieuws

Meerderheid tweede kamer tegen winstuitkering zorgverzekeraars

2 minuten leestijd

Verreweg de meeste politieke partijen vinden dat zorgverzekeraars ook in de toekomst geen winst mogen uitkeren. Het wetsvoorstel van PvDA, CDA en SP kan op veel steun rekenen van andere partijen. In het wetsvoorstel staat dat een goede gezondheidszorg boven het financiële resultaat van verzekeraars staat. Het huidige verbod op uitkering van winst loopt begin volgend jaar af.

Dinsdagmiddag werd er vergaderd over het wetsvoorstel van de drie partijen. De partijen willen het voorlopige verbod op winst uitkering van verzekeraars permanent maken. Het verbod verplicht verzekeraars om een minimale hoeveelheid geld in kas te hebben, zodat verzekerden niet het risico lopen hun geld te verliezen. Het wetsvoorstel kon zoals gezegd op veel steun rekenen van de kamer, alleen de VVD is tegen het permanente verbod. De partijen staan met hun standpunt tegenover het ACM. Het ACM liet eerder deze week weten dat het verbod concurrentiebeperkend werkt.

De VVD vreest net als het ACM dat het verbod op winstuitkering negatieve gevolgen met zich mee brengt. VVD-kamerlid Arno Rutte laat weten dat het eigendomsrecht van verzekeraars in het geding komt met dit wetsvoorstel. De VVD’er zegt dat het eigen kapitaal wat de verzekeraar in zijn reserve heeft gestopt “feitelijk onteigend” wordt. Verder voorspelt Rutte dat de premies omhoog zullen gaan en dat verzekeraars schadeclaims zullen indienen.

Kamerleden Wolbert (PvDA) en Koolmees (D66) zijn het eens met het wetsvoorstel maar hebben wel wat vragen over de eventuele juridische consequenties. De Kamerleden willen laten onderzoeken of de nieuwe wet niet valt onder ‘onteigening van privékapitaal’. Binnenkort zal er gestemd worden over het wetsvoorstel.

Eerder deze week heeft het ACM uitgebreid stilgestaan bij de eventuele consequenties van een permanent verbod, dit artikel kunt u lezen via verzekering.nl/Zorgverzekeraars tegengewerkt door Europese regels. Ook voor het overige laatste nieuws kunt u terecht op de website van verzekering.nl/laatstenieuws.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven