Zakelijk

Zorgverzekeraars tegengewerkt door Europese regels

Zorgverzekering nieuws

Zorgverzekeraars tegengewerkt door Europese regels

2 minuten leestijd

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat Nederlandse zorgverzekeraars worden tegengewerkt door de in Europa vastgestelde regels. De instantie meldt dat de strenge Europese eisen een goede marktwerking in de verzekeringsbranche tegenwerken. De strenge Europese eisen moesten ervoor zorgen dat verzekerden minder risico lopen, maar het blijkt een averechts effect te hebben.

In Brussel is vastgesteld dat verzekeraars verplicht een minimale hoeveelheid geld in kas moeten hebben. Deze regel is ooit ingesteld zodat verzekerden niet het risico lopen om hun geld kwijt te raken doordat verzekeraars teveel financiële risico’s zouden nemen. Het blijkt echter dat de scherpe Europese eisen een negatieve invloed hebben op de marktwerking. Dit zorgt ervoor dat de competitie onder verzekerden wordt beperkt. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat de verzekerden alsnog de dupe zijn doordat de marktprijs vrij hoog blijft.

Verder blijkt uit het onderzoek van het ACM dat ook andere Europees vastgestelde regels de zorgverzekeraars tegenwerken. Zo is er bijvoorbeeld in 2006 besloten dat zorgverzekeraars geen winst meer mogen uitkeren. Hierdoor is het voor de verzekeraars moeilijker geworden om investeerders te vinden. Dit zorgt er logischerwijs voor dat er minder kapitaal kan worden gegenereerd.

ACM-bestuurder Henk Don geeft in een reactie op NU.nl aan dat hij van mening is dat zorgverzekeraars de vrijheid moeten krijgen om zelf te beslissen hoe zij hun winst inzetten. Dit zou dus betekenen dat de regel die in 2006 is ingesteld afgeschaft zou moeten worden. Bestuurslid Don geeft aan dat meer vrijheid voor zorgverzekeraars ervoor zal zorgen dat verzekerden en patiënten voordeliger uit zullen zijn voortaan.

Tot slot adviseert het ACM om de Europese regels nog eens kritisch te bekijken. Een goede marktwerking is namelijk in ieders belang. Niet alleen is het beter voor de zorgverzekeraar, ook verzekerden zullen profiteren als de regels versoepeld worden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven