Zakelijk

Grootste verzekeraar van Nederland sluit zich aan bij het vuurwerkmanifest

Opstalverzekering nieuws

Grootste verzekeraar van Nederland sluit zich aan bij het vuurwerkmanifest

1 minuut leestijd

Verzekeraar Achmea is de eerste verzekeraar die zich aansluit bij het vuurwerkmanifest. Dit is een initiatief van twee oogartsen die vinden dat het tijd wordt voor een vuurwerkverbod voor consumenten. Het manifest is in 2014 opgezet en wordt inmiddels gesteund door 1200 organisaties en zo’n 43.800 particulieren.  

Het vuurwerkmanifest pleit voor professionele vuurwerkshows en een consumenten vuurwerkverbod in 2020. Verzekeraar Achmea staat hier achter aangezien ze schade voor de verzekerden willen voorkomen. Elk jaar ontstaan er miljoenen euro’s aan schade tijdens de jaarwisseling. Niet alleen schade aan auto’s en huizen, maar er ontstaat ook letsel aan kinderen en volwassenen. Dit is niet te bevatten, aangezien het gaat om een viering waarbij vuurwerk als decoratie geldt. Dit jaar was er meer oogletsel ontstaan door vuurwerk dan vorig jaar. Tjeerd de Faber, oogarts, vindt het belachelijk dat er in Nederland meer oogletsel ontstaat tijdens nieuwjaarsnacht dan tijdens de vierjarige oorlog in Irak en Afghanistan. En dat is natuurlijk ook belachelijk.

Achmea rekent op een schade tussen de 10 en de 15 miljoen euro door de jaarwisseling van 2016 op 2017. Vorig jaar lag deze schade rond de 13 miljoen. Toch is er in de Tweede Kamer geen meerderheid die instemt met een landelijk vuurwerkverbod. Het afschaffen van consumentenvuurwerk zou niet de oplossing zijn, het gaat namelijk om de manier waarop men het afsteekt. Het gaat vaak om een kleinere groep mensen die het voor de rest verpest. In veel gevallen is hier ook illegaal vuurwerk bij betrokken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven