Stormschade, wat dekt je verzekering?

Opstalverzekering nieuws

Stormschade, wat dekt je verzekering?

2 minuten leestijd

De afgelopen dagen heeft het in grote delen van Nederland flink gestormd. Er verschenen verschillende filmpjes op social media waar te zien was, hoe grote delen van de straten onder water waren gelopen. Veel mensen hebben door het weer ook last gehad van waterschade,stormschade of bliksemschade. Gelukkig ben je in de meeste gevallen gewoon verzekerd en hoef je niet zelf de portemonnee te trekken.

Stormschade
Schade aan je huis valt onder je opstalverzekering. Wanneer er dingen in je huis zelf zijn beschadigd valt dit onder de inboedelverzekering. Wanneer er schade is door een storm, moet er ook wel echt sprake zijn van een storm. Veel verzekeraars vinden windkracht 7 al voldoende norm om te spreken van een storm. Het KNMI spreekt pas van een storm wanneer, windkracht 9 wordt bereikt.

Een aantal voorbeelden van stormschade zijn:
*Bomen of takken die je huis beschadigen
*Waterschade
*Dakpannen die van je dak vallen
Er zijn natuurlijk nog wel meer dingen als gevolg van stormschade. Wanneer je daadwerkelijk stormschade hebt opgelopen maak dan een duidelijke melding hiervan bij de verzekering. De verzekering zal een expert langs sturen die de opgelopen schade zal opnemen.

Waterschade
Vaak zorgt een storm voor de nodige waterschade. Er wordt echter door de verzekeringen onderscheidt gemaakt tussen verschillende vormen van waterschade.
1. Vanuit de lucht
2. Van binnenuit
3. Vanaf de zijkant
4.Vanaf de onderkant

Vanuit de lucht spreekt voor zich. Waterschade opgelopen door water vanuit de lucht wordt verzekert door de verzekering. Water van binnenuit houdt bijvoorbeeld in, een kapotte centrale verwarming of een gesprongen waterleiding, ook hiervoor ben je verzekerd. Vanaf de onderkant wil zeggen dat er schade ontstaat door een volgelopen kelder. In de meeste gevallen zal je verzekering dit dekken. De beschadigde spullen vallen onder de inboedelverzekering en alle beschadigingen aan je huis vallen onder de opstalverzekering. Het is echter belangrijk om te weten hoe de schade daadwerkelijk is gekomen. Zo zal de verzekering geen geld uitbetalen wanneer de schade is opgelopen door hoog grondwater. Water vanaf de zijkant, ontstaat wanneer er bijvoorbeeld een rivier overstroomd. De verzekeringen dekken schade door water vanaf de zijkant niet.

Schade aan auto
Wanneer een storm schade veroorzaakt aan je auto ben je in de meeste gevallen verzekert. Wanneer je beschikt over een simpele WA-verzekering echter niet. De WA beperkt casco en de WA volledig casco dekken wel alle opgelopen schade door een storm.

Houd rekening met het eigen risico
Houd er rekening mee dat stormschade valt onder het eigen risico en dat u dus sowieso een bepaald bedrag moet betalen voor de opgelopen schade. Voor je huisverzekering ligt dit bedrag tussen de € 225 en € 500. Voor de autoverzekering is dit bedrag een stukje lager en ligt dit ongeveer tussen de € 130 en € 150.

Lees ook: Met een opstalverzekering verzeker ik mijn huis….toch?

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven