Zakelijk

Met een opstalverzekering verzeker ik mijn huis… Toch?

Opstalverzekering nieuws

Met een opstalverzekering verzeker ik mijn huis… Toch?

2 minuten leestijd

Gelukkig is de kans op een grote schade aan jouw huis niet zo heel groot, maar toch blijft het risico wel bestaan. Zelfs uit de meest onverwachte hoek kunnen huizen behoorlijk of misschien wel totaal beschadigd raken. Een actueel voorbeeld is bijvoorbeeld het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn. De omwonenden hadden dit ongeluk niet verwacht en toch ging het mis waardoor meerdere winkels en woningen totaal verwoest werden. En dan? Dan is het fijn dat je een opstalverzekering afgesloten hebt…

Wat is een opstalverzekering ook alweer?

Een opstalverzekering heeft betrekking op gebouwen zoals onder andere woonhuizen in alle soorten en maten. Van flats, portiekwoningen en vrijstaande huizen tot aan grachtenpanden.
Met een opstalverzekering verzeker je schade aan de woning als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en waterschade.

Onder opstal wordt verstaan de woning zelf en eigenlijk alles wat vast zit en bij de woning hoort zoals schuttingen, schuurtjes, inbouwkasten, keukens, badkamers en vaste vloeren. Een ezelsbruggetje daarbij is om te bedenken dat alles wat makkelijk verhuisbaar is onder de inboedel valt. Voor schade aan de losse spullen kun je een inboedelverzekering afsluiten.

Hoe wordt het verzekerde bedrag berekend?

Op de polis van een opstalverzekering staat meestal een verzekerd bedrag vermeld. Dit is het maximale bedrag dat een verzekeraar uitkeert bij een totaalschade door bijvoorbeeld brand, storm of wateroverlast. Het huis wordt hierdoor helemaal verwoest, waarna het helemaal opnieuw opgebouwd moet worden. Het verzekerde bedrag bij een opstalverzekering is daarom altijd de herbouwwaarde. Dit is het bedrag om een totaal verwoeste woning opnieuw op te bouwen.

Het vaststellen van de juiste herbouwwaarde is heel belangrijk bij een opstalverzekering. Want wanneer jouw huis totaal verloren gaat, wil je natuurlijk dat de verzekeraar dat bedrag uitkeert wat nodig is om het pand helemaal te herstellen. Wanneer het verzekerd bedrag lager is dan de vastgestelde kosten van herbouw na een schade, krijg je dus niet de volledige schade vergoed. De schadevergoeding wordt dan naar rato uitbetaald.

Garantie tegen onderverzekering

Om te voorkomen dat je minder uitgekeerd krijgt dan nodig, wordt de herbouwwaardemeter gebruikt. Met behulp van deze waardemeter kun je de herbouwwaarde van jouw huis nauwkeurig berekenen. En wanneer de opstalverzekering wordt afgesloten op basis van deze ingevulde en ondertekende herbouwwaardemeter, verlenen verzekeraars een garantie tegen onderverzekering voor een periode van vijf jaar.

Is het afsluiten van een opstalverzekering verplicht?

Wettelijk gezien is het niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar in de praktijk stellen banken het wel verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat in dit geval natuurlijk om grote bedragen, dus ook als een bank het niet verplicht stelt is het heel verstandig om een opstalverzekering af te sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven