Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?
8 June 2017 - Jeremy

We kennen allemaal de uitdrukking ''de klant is koning'', de klant komt hierbij op de eerste plaats. In het verzekeringsleven geldt hetzelfde voor de fietser. Een fietser wordt bij ongelukken altijd in bescherming genomen.Nooit fout
Fietsers en voetgangers worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Dit kunnen we in het Wetboek (artikel 185 Wegenverkeerswet) terugvinden. In dit artikel staat omschreven dat bij een ongeluk tussen een motorvoertuig en een zwakke verkeersdeelnemer de bestuurder van het motorvoertuig altijd aansprakelijk is.

Een automobilist rijdt sneller door als er een verkeerssituatie ontstaat met fietsers dan met andere motorvoertuigen. Heel onlogisch eigenlijk, een zwakke verkeersdeelnemer is veel kwetsbaarder. Des al niet te min zijn reacties tijdens het rijden voornamelijk impulsief. Er is nou eenmaal minder tijd om na te denken over wat de beste oplossing is.

Overmacht
Als een bestuurder overmacht kan bewijzen, wordt hij niet aansprakelijk gesteld voor het ongeluk. Er is sprake van overmacht als een bestuurder kan bewijzen dat hem geen verwijt te maken valt van het ongeluk.
Overmacht automobilist
Een automobilist staat voor een rood stoplicht. Er loopt een groep jongens langs de auto die met elkaar lopen te geinen. Eén van de jongens geeft de ander een zetje waardoor hij met zijn hoofd tegen de auto valt. Hij loopt een hersenschudding op. In dit geval kan de automobilist overmacht bewijzen en is hij niet aansprakelijk.
Geen overmacht automobilist
Een automobilist rijdt op een doorgaande weg. Opeens schiet er een man tussen de auto's door, de automobilist rijdt de fietser aan. In dit geval is er geen sprake van overmacht, de auto had kunnen remmen of uitwijken om het ongeluk te voorkomen.

Al met al krijgen de zwakke verkeersdeelnemers in de meeste gevallen gelijk. Dit komt omdat zij in bescherming worden genomen door het Burgerlijk Wetboek. Zij zijn een stuk kwetsbaarder in het verkeer dan een iemand in een motorvoertuig. Let dus goed op in het verkeer en hou u aan de maximaal toegestane snelheid.

Klik hier voor het vergelijken van uw autoverzekering.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright