Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?
19 May 2017 - Jeremy

Als u uw motorrijbewijs wilt halen gelden er sinds 19 januari 2013 nieuwe regels. Deze regels zijn opgesteld door het CBR in samenwerking met de overheid. Het motorrijbewijs is opgesplitst in drie aparte delen. De redactie van Verzekering.nl zocht het voor u uit.

Rijbewijs A1
Voor dit rijbewijs kunt u vanaf u 17e al uw theorie halen, als u deze heeft gehaald kunt u deelnemen aan de rijlessen. Als u in bezet bent van een rijbewijs is het mogelijk om direct lessen te volgen. Het praktijkexamen voor het motorrijbewijs bestaat uit twee onderdelen: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Deze twee praktijkexamens zijn voor ieder deel hetzelfde.

Met het A1 motorrijbewijs mag u op lichte motoren rijden. Deze motoren mogen een maximaal vermogen hebben van 11KW.

Rijbewijs A2
Als u twee jaar heeft genoten van het A1 rijbewijs kunt u overstappen naar het A2 rijbewijs. Hiervoor dient u alleen nog een praktijkexamen af te leggen. U hoeft dus geen extra theorie-examen te doen, deze heeft u immers al gehaald. Het is ook mogelijk om het A1 rijbewijs over te slaan om direct voor het A2 rijbewijs te gaan. Dit kunt u doen als u 20 jaar of ouder bent.

In bezit van het A2 rijbewijs mag u op middelzware motoren rijden. Deze motoren mogen een maximaal vermogen hebben van 35KW, een stuk meer dan bij het A1 rijbewijs.

Rijbewijs A
Net als de overstap van A1 naar A2 dien u twee jaar in bezit te zijn van het A2 motorrijbewijs om de laatste stap naar A te maken. Indien u dit doet hoeft u enkel een praktijkexamen af te leggen. Het is ook mogelijk om het A-rijbewijs in een keer te halen. Dit kunt u overwegen als u 24 jaar of ouder bent.

Met het motorrijbewijs A mag u alle motoren rijden, er is dus geen limiet in het aantal KW meer.

Sinds het CBR en de overheid dit hebben vastgesteld, zijn het aantal geregistreerde schades afgenomen. Of het een succes is weten we niet, het aantal dodelijke ongevallen is sinds 2013 met maar liefst 90% gestegen. Een goede verzekering is dus noodzakelijk voor een motorrijder, het blijft een gevaarlijke hobby.

Klik hier voor het vergelijken van uw motorverzekering.

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright