Zakelijk

Brillen vergoeding

Brillen vergoeding

Vergoeding

Stel je voor dat je en bril draagt of lenzen gebruikt. Worden die dan vergoed vanuit de basisverzekering? Een bril wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Je kan wel je bril voor een deel vergoeden door een aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoedingen voor brillen variëren van € 25,- per 3 jaar tot € 300,- per jaar. Je kan via Verzekering.nl bekijken welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten, die goed bij je past. Zo kun je een verzekering afsluiten om een gedeelte van de kosten voor brillen of lenzen te dekken.

Kosten voor bril

De kosten voor het aanschaffen van een bril kunnen erg verschillen. Het kan enkele tientjes kosten tot een paar honderd euro. Het verschil zit hem in de glazen. Je betaalt voor extra dunne glazen of een ontspiegelde bril veel meer. Verder zijn merkmonturen duurder dan monturen zonder merk. Als jouw ogen een kleine afwijking hebben en je een goedkope bril wil hebben kan je ook goed online een bril bestellen. Dit is in de meeste gevallen goedkoper dan het aanschaffen van een bril bij de opticien. Bij een grotere afwijking van de ogen is het verstandig om altijd naar een deskundige opticien te gaan.

Bril vergoed vanuit basisverzekering

Een standaard bril wordt vanuit de basisverzekering niet vergoedt. Je betaalt hiervoor zelf de kosten. Je kan ook een aanvullende verzekering aansluiten. Bij medische noodzaak kom je pas in aanmerking voor een bril of lenzen die vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Dit komt omdat er bijzondere hulpmiddelen of speciale medische lenzen nodig zijn. Voorbeeld hiervan zijn een ptosisbril, verrekijkerloep en een telescoopbril. Voor een vergoeding hiervoor moet er altijd een verwijzing zijn van de oogarts. In deze gevallen is het verstandiger om naar een oogarts te gaan waar je verzekeraar een contract meer heeft. Het kan namelijk zo zijn dat je niet de volledige vergoeding krijgt als je niet naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.

Bril vergoed vanuit aanvullende verzekering

Er is een behoorlijk aantal aan verzekeraars die een aanvullende verzekering biedt met kosten dekking voor een bril. Let wel op; de dekking verschilt namelijk erg per verzekeraar. Je krijgt bijna nooit alle kosten vergoed. Zij hanteren vaak een bepaald maximumbedrag denk aan bedragen van 100,150 of 250 euro. Als je een verzekering hebt waar je meer premie betaald heb je meestal wel een hogere vergoeding. Verder kan je maar eens in de drie jaar je kosten vergoed krijgen voor een nieuwe bril.

Vergoeding: eigen risico en eigen bijdrage

Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering geldt alleen eigen risico. Als je een medische indicatie hebt, dan krijg je een bril vergoedt vanuit de basisverzekering. Hierbij moet je wel eerst het eigen risico betalen. Bij een aanvullende verzekering voor brillen betaal je nooit het eigen risico. Je moet in deze gevallen wel een eigen bijdrage betalen. Dit komt omdat de zorgverzekeraar een maximum kan vergoeden. Als jij dan een bril koopt die duurder is dan dat de zorgverzekeraar vergoedt betaal je zelf de overige kosten.

Vergoeding bril kind

Brillen voor kinderen worden vanuit de basisverzekering ook maar beperkt vergoed. Standaard brillen worden hier ook niet vanuit de basisverzekering vergoed. Als je als ouder een aanvullende verzekering hebt afgesloten met een dekking voor lenzen of een bril dan kan deze ook gelden voor je kinderen. De enige voorwaarde is dat je kinderen wel moeten meeverzekerd zijn op jouw polis.

Recht op vergoeding na overstappen?

Je hebt recht op een vergoeding wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Als je bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, waarmee brillen tot een maximaal bedrag van € 150 worden vergoed, dan kun je het bedrag van de vergoeding volledig opmaken in je eerste jaar. Als je dan aan het einde van het jaar overstapt van verzekeraar, dan kun je bij je nieuwe verzekeraar opnieuw gebruikmaken van de volledige vergoeding, die door je verzekeraar is vastgesteld.

Vergoeding bril na staaroperatie

Het kan voorkomen dat je na een staaroperatie nog steeds brillen nodig hebt. Wordt de bril dan wel vergoed door je verzekeraar? Wanneer je een aanvullende verzekering hebt afgesloten wordt de bril meestal (gedeeltelijk) vergoed. Bekijk de voorwaarden van je zorgverzekeraar om misverstanden te voorkomen.

Aanvullende brilverzekering vergelijken

Ben je opzoek naar een aanvullende zorg brilverzekering? Wij helpen je graag. Op Verzekering.nl kun heb je de mogelijkheid om de beste aanvullende zorg brilverzekeringen te vergelijken. Wij hebben een groot aanbod van verzekeraars, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben. Zo heb jij veel keuze en kun je gemakkelijk en snel een aanvullende verzekering vinden, die goed past bij je behoeften. Bekijk welke aanvullende zorg brilverzekeringen je via ons kan afsluiten.

Vergelijk zorgverzekeringen voor 2024

Scroll naar boven