Zakelijk

Zorgverzekering verplicht?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Zorgverzekering is verplicht

Als eerste is het belangrijk om te weten dat de zorgverzekering twee categorieën aan verzekeringen kent namelijk de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Een basisverzekering afsluiten is verplicht voor iedere inwoner van Nederland. Alle zorgverzekeraars zijn verplicht om jou te accepteren voor een basispakket. De enige redenen waarmee een zorgverzekeraar jou mag weigeren is als er sprake is fraude en / of wanbetaling. De aanvraag voor een aanvullende verzekering is niet verplicht. De zorgverzekeraar mag deze aanvraag wel weigeren.

Basisverzekering verplicht

Wie woont of werkt in Nederland, die zal een basisverzekering moeten afsluiten. Daarmee ben je verzekert voor zorg uit het basispakket. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. Wat er allemaal precies vast staat in het basispakket van de zorgverzekering kan je bij de rijksoverheid op de website bekijken.

Basisverzekering voor kinderen

Voor kinderen zal ook een basisverzekering af gesloten moeten worden. Het kind zal daarom binnen 4 maanden na de geboorte in geschreven moeten worden bij een verzekeraar. Dit kan bij de eigen zorgverzekering waar je verzekerd bent, maar dit is niet verplicht. Er geldt voor de basisverzekering, van kinderen onder de 18, geen premie en geen eigen risico. Er moet wel vanaf de eerste maand nadat het kind 18 jaar is geworden premie betaald worden. Verder geldt er ook vanaf dat moment het eigen risico en kan het kind zorgtoeslag aanvragen.

Aanvullende verzekering niet verplicht:

Zelf mag er gekozen worden of er ook een aanvullende verzekering wordt afgesloten. Hiermee kan je jezelf verzekeren voor extra kosten die de basisverzekering niet zou kunnen vergoeden. De basisverzekering en de eventuele aanvullende verzekering hoeven niet bij dezelfde verzekering afgesloten te worden.

Zorgverzekering voor gemoedsbezwaarden

Door geloof kan de keuze maken om geen zorgverzekering aan te sluiten. In zulke gevallen hoef je geen zorgverzekering te sluiten. Alleen moet je wel in plaats van premie belasting betalen aan de belastingdienst. Als je hier meer over wil weten kan je op de site kijken van het CAK.

Ben je op zoek naar een zorgverzekering die beter bij je past of wil je kijken of het goedkoper kan? Je kunt in onze vergelijkingstool nieuwe premies berekenen voor je zorgverzekering, zodat je ook in 2022 een goede zorgverzekering af kan sluiten. Heb je nog meer vragen over zorgverzekeringen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Zorgverzekeringen vergelijken

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven