Zakelijk

Hoe sluit ik een zorgverzekering af op mijn 18e?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Op je 18e ben je officieel volwassen. Wanneer je wonend of werkend in Nederland bent is de basisverzekering voor je wettelijk verplicht. Ook voor studenten. De inhoud hiervan wordt bepaald door de overheid. Wanneer er iets in de basisverzekering verandert, geldt dit dus voor alle zorgverzekeraars. Ook zijn zorgverzekeraars verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Als je zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaal je eerst nog het eigen risico. Het verplicht eigen risico van €385,- Kinderen tot 18 jaar zijn gratis met hun ouders meeverzekerd en hebben geen eigen risico. Dus wanneer je zelf 18 bent gaat voor jou ook het eigen risico van start.

Een goedkope zorgverzekering 18 jaar: basis of aanvullend

De basisverzekering kun je uitbreiden met een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is bedoeld voor de vergoeding van zaken die niet zijn opgenomen in je basisverzekering. Denk hierbij aan brillen/ lenzen, zorghotel, alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie etc. Je kiest alleen zaken die voor jou van toepassing zijn om aanvullend te verzekeren. Ook kun je kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering. Deze biedt dekking voor tandartskosten en soms ook orthodontie. Dit is een relatief dure aanvulling, dus is het hierbij van belang dat je weet hoeveel kosten je gaat maken en/ of het voor je toegevoegde waarde heeft om deze verzekering af te sluiten. Wanneer je namelijk meer betaalt dan je er daadwerkelijk uithaalt, is deze verzekering voor jou waarschijnlijk overbodig.

Zorgtoeslag

Ook heb je recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage voor de kosten die u maakt voor je zorgverzekering. De hoogte van deze bijdrage hangt af van je inkomen. Het doel van hiervan is om de premiekosten van je zorgverzekering betaalbaar te houden, voornamelijk voor mensen met een laag inkomen. Of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en wat de hoogte hiervan is, hangt af van je jaarinkomen. De voorwaarden hiervoor verschillen elk jaar. In principe heeft iedereen recht op zorgtoeslag, echter hangt de hoogte af van je persoonlijke omstandigheden. Zo is het als je thuiswonend bent dat de zorgtoeslag afhangt van het inkomen van je ouders.

Thuiswonend

Als je thuis woont ben je nog steeds verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. Voor zorgtoeslag werkt het net weer even anders. Je hebt nog steeds recht op zorgtoeslag, alleen hangt de bijdrage niet af van je inkomen maar van het inkomen van je ouders. Je kan zelf kiezen wat voor soort zorgverzekering jij wilt: basis of aanvullend. Ook heb je een eigen risico.

Zorgverzekering student

Als student moet je ook een basisverzekering afsluiten. Als student wil je graag een goedkope zorgverzekering. Of je thuiswonend bent of niet maakt voor de basisverzekering niet uit. Dit heeft alleen invloed op je zorgtoeslag. Bij thuiswonend hangt de zorgtoeslag af van het inkomen van je ouders en als je kamers woont hangt dit van je eigen jaarinkomen af. Door het vergelijken van verzekeringen kun je geld besparen.
Wil je weten bij welke verzekeraar jij het goedkoopst uit bent? Neem dan een kijkje op onze vergelijker voor zorgverzekeringen. Verzekering.nl. Je kunt de nieuwe premies berekenen voor je zorgverzekering, zodat je ook in 2021 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven