Zakelijk

Zorgverzekering aanpassen

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Het kan wel eens voorkomen dat je gedurende het jaar er achter komt dat je zorgverzekering niet aansluit op je zorgwensen en -behoeften. Het is alleen niet mogelijk om het hele jaar een zorgverzekering aan te passen. Jaarlijks is het mogelijk om je zorgverzekering te veranderen in december. Het is daarom dus erg belangrijk om in december kritisch naar je zorgverzekering te kijken. Zo zorg je ervoor dat je altijd goed verzekerd bent.

Tot wanneer je je zorgverzekering kunt aanpassen

Het is mogelijk om je zorgverzekering aan te passen, alleen niet op elk moment van het jaar. Nadat halverwege november alle zorgverzekeraars hun zorgpremies bekend hebben gemaakt, is er de mogelijkheid tot en met 31 december om je zorgverzekering te veranderen. Deze veranderingen gaan dan in vanaf 1 januari en gelden voor de rest van dat jaar. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om gedurende het jaar een zorgverzekering aan te passen. Dit geldt alleen voor enkele specifieke gevallen.

De 18e verjaardag

Tot je 18e verjaardag ben je standaard meeverzekerd met de zorgverzekering van je ouders. De dag dat je 18 jaar oud wordt, zul je een eigen zorgverzekering moeten hebben. Je kunt ervoor kiezen om bij dezelfde verzekeraar als je ouders een zorgverzekering af te sluiten, maar ook om dat ergens anders te doen. Je kunt de zorgverzekering samenstellen zoals je dat zelf zou willen.

Militair die uit dienst treedt

Nadat een militair ervoor heeft gekozen uit dienst te treden, vervalt ook zijn zorgverzekering. Militairen in actieve dienst zijn aangesloten bij een speciale zorgverzekering. Oud-militairen krijgen dus de mogelijkheid om halverwege het jaar een zorgverzekering af te sluiten die voldoet aan zijn zorgwensen en -behoeften.

Verhuisd naar Nederland

Het is in Nederland verplicht om een basiszorgverzekering te hebben afgesloten. Dat geldt ook voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland verhuizen. Ook van hen wordt verwacht dat zij een zorgverzekering afsluiten. Zij krijgen dan de mogelijkheid om halverwege het jaar een verzekering af te sluiten.

Zorgverzekering aanpassen in januari

In enkele gevallen is het mogelijk om in januari aanpassingen te doen aan je zorgverzekering. Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk op in januari nog kleine aanpassingen te doen aan verschillende aanvullende verzekeringen, zoals een tandartsverzekering. Daarnaast is het ook mogelijk om in januari je gehele zorgverzekering aan te passen. Je zult dan vóór 1 januari je huidige zorgverzekering moeten hebben opgezegd. Tot 31 januari krijg je dan de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Tussentijds zorgverzekering veranderen

Naast het ‘opnieuw’ afsluiten van een zorgverzekering gedurende het jaar, is het ook mogelijk om kleine aanpassingen te doen aan je zorgverzekering. Dit kan echter maximaal één keer per jaar en is niet bij alle verzekeraars mogelijk. Je kunt je zorgverzekering veranderen in de volgende situaties:
  • Als je zwanger raakt
  • Als je gaat samenwonen
  • Als je gaat scheiden
  • Als je met pensioen gaat
Om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, is het goed om te informeren bij je verzekeraar over de mogelijkheden. Dit kan per verzekeraar verschillen.

Zorgverzekeringen vergelijken op Verzekering.nl

Als je op zoek bent naar de juiste zorgverzekering voor het aankomende jaar, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Op onze site vind je allerlei informatie over verschillende verzekeringen en verzekeraars. Ook kun je gemakkelijk gebruikmaken van de onafhankelijke online vergelijker. Hiermee vind je snel een verzekering die voldoet aan jouw wensen. Dankzij deze website kun je gemakkelijk vergelijken, afsluiten en besparen. Direct zorgverzekeringen vergelijken
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven