Zakelijk

Welke zorgverzekering past bij mij?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


‘Welke zorgverzekering moet ik kiezen?’. Dit is afhankelijk van jouw voorkeuren/verschillende factoren. Wij leggen hier alles over de verschillende zorgverzekeringen uit voor jou. Een zorgverzekering is een verzekering, waarmee je de kosten van zorg en medicatie kunt dekken. De overheid bepaalt jaarlijks wat de inhoud van het basispakket van de zorgverzekering zal zijn.

Welke dekkingen zijn er?

De 4 meest voorkomende dekkingen zijn: de “basis zorgverzekering”, de “aanvullende zorgverzekering”, de “tandartsverzekering”, en de “studenten zorgverzekering”.

Basis zorgverzekering

De basis zorgverzekering is de beste verzekering als je geen aanvullende dekkingen nodig hebt, maar gewoon zo goedkoop mogelijk verzekerd wilt zijn. Het nadeel is echter wel dat als er iets gebeurt wat niet binnen de basis dekking valt, je hier niet voor verzekerd zult zijn.

Aanvullende zorgverzekering

Als je vaak naar de fysio of tandarts moet, is het handig om een aanvullende zorgverzekering te overwegen. Het nadeel met een aanvullende zorgverzekering is echter dat je meer betaalt dan met een basis dekking.

Tandartsverzekering

Stel dat je regelmatig naar de tandarts moet of veel afspraken hebt staan, dan is het voordelig om een tandartsverzekering af te sluiten. Hierdoor gaat je premie wel omhoog. Tandarts kosten kunnen snel hoog oplopen. Als je dus niet verzekerd bent en je hebt een ongeval met je gebit, dan zal je een hoop geld moeten terug betalen.

Studenten zorgverzekering

De studenten zorgverzekering is speciaal ontworpen voor jongeren en studenten. De dekking van deze pakketten is minder uitgebreid en specifiek afgestemd op de behoeften van studenten. Hierdoor zul je ook minder betalen. Het nadeel is echter dat als er iets gebeurt wat niet binnen de studenten zorgverzekering valt, je hier niet gedekt voor zult zijn.

Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

In Nederland is iedereen die woonachtig of werkzaam is in het land wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het afsluiten hiervan is dus een belangrijke taak. Doe je dat niet, riskeer je namelijk een flinke boete. Nu kan het zo zijn dat je worstelt met de vraag: ‘Welke zorgverzekering past bij mij?’.

Welke verzekering voor zorg je moet kiezen, is sterk afhankelijk van je zorgbehoefte en je persoonlijke wensen. Zo kan het zijn dat je waarde hecht aan factoren zoals de hoogte van de premie of de dekking van je verzekering. Om je flink op weg te helpen bij je zoektocht hebben we de volgende stappen opgesteld:

  • Bekijk je persoonlijke zorgbehoeften. Het is altijd goed om van tevoren na te denken over specifieke zorg, die je verwacht in het aankomende jaar. Heb je bijvoorbeeld meer behoefte aan fysiotherapie of aan de tandarts? Dan is het goed om dat mee te nemen in je keuze voor een bepaalde dekking. Hoeveel wil je betalen aan premie voor je zorgkosten? Stel voor je jezelf een budget vast voor de zorgkosten. Het is mogelijk om een hoger eigen risico te nemen in ruil voor een lagere premie. Echter moet je er wel rekening mee houden dat je zelf wel een hoger bedrag moet betalen, als je behoefte hebt aan zorg.
  • Bekijk de dekking en polisvoorwaarden. Om misverstanden te voorkomen is het altijd aan te raden om de dekking en polisvoorwaarden van je verzekering goed door te nemen. Ben je nog op zoek naar een verzekering? Dan is het ook handig om dekkingen en voorwaarden van diverse zorgverzekeringen te vergelijken met elkaar.
  • Overweeg aanvullende dekkingen. Het kan voorkomen dat je voor specifieke zorgbehoeften extra zorg nodig hebt. Voorbeelden van extra zorg kan alternatieve geneeskunde, fysiotherapie of tandheelkunde zijn. Om jezelf in te dekken tegen hoge kosten door behoefte aan extra zorg, is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Voor goedkope aanvullende verzekeringen kun je goed terecht op Verzekering.nl.

Zorgverzekering wijzigen: Doe dit op tijd!

Het kan voorkomen dat je huidige zorgverzekering niet voldoet aan je wensen. In dat geval is het mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het opzeggen van je zorgverzekering kan jaarlijks uiterlijk op 31 december. Als je je verzekering uiterlijk op 31 december opzegt, zegt je nieuwe verzekeraar automatisch je oude verzekering op. Je hebt tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten als je uiterlijk op 31 december je verzekering opzegt.

Zorgtoeslag

Voor mensen met een lager inkomen is het mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Als je wilt weten of je in aanmerking komt voor de zorgverzekering, dan kun je terecht op de site van de Belastingdienst.

Zorgverzekering kiezen

Bij je zoektocht naar een passende zorgverzekering zit je mogelijk met de vraag: “Welke zorgverzekering past bij mij?”. Voor het vinden van een passende verzekering is het sterk aan te raden om gebruik te maken van een vergelijker. Gelukkig kun je via Verzekering.nl diverse goedkope zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Met behulp van onze moderne en onafhankelijke vergelijkingstool krijg je een goed inzicht in de verschillen in premie, voorwaarden, dekkingen en verzekeraars. Vergelijk nu zelf zorgverzekeringen om jouw bestpassende verzekering te vinden
Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven