Zakelijk

Wat valt er onder het eigen risico bij een zorgverzekering?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Ben je wonend of werkend in Nederland? Dan is de basisverzekering wettelijk verplicht. De inhoud hiervan wordt bepaald door de overheid. Wanneer iets in de basisverzekering verandert, geldt dit voor alle zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren.

Het eigen risico bij een zorgverzekering is een financiële drempel die van toepassing is op verzekerden van 18 jaar en ouder wanneer zij gebruikmaken van zorgdiensten die onder de basisverzekering vallen. Elk jaar wordt de hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico van de zorgverzekering vastgesteld door de overheid. Voor de jaren 2023 en 2024 bedraagt dit eigen risico €385 per verzekerde.

Wat valt er in je zorgverzekering onder het eigen risico?

Het eigen risico is van toepassing op verschillende vormen van zorg, waaronder:

 • Ziekenhuiszorg: Dit omvat verblijf, persoonlijke verzorging en verpleging in een ziekenhuis of behandelkliniek.
 • Specialistische zorg: Hieronder vallen consulten, controles, onderzoeken, ingrepen en behandelingen uitgevoerd door specialisten, zoals longartsen, cardiologen of KNO-artsen.
 • Geneesmiddelen: Medicijnen voorgeschreven door huisartsen of specialisten.
 • Laboratoriumonderzoek (op voorschrift): Dit omvat bijvoorbeeld bloedonderzoek.
 • Ambulancevervoer: Spoedeisend ziekenvervoer met een ambulance of traumahelikopter.
 • Psychologische zorg: Bijvoorbeeld gesprekken bij een psycholoog of behandeling in een GGZ-instelling.
 • Paramedische zorg uit de basisverzekering: Hieronder vallen fysiotherapie, ergotherapie, dieetadvies en logopedie.

Hoe werkt het eigen risico?

Wanneer je gebruikmaakt van zorgdiensten die onder de basisverzekering vallen, declareren de zorgverlener of apotheek de kosten bij je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar vergoedt deze kosten van je zorgverzekering aan de zorgaanbieder en stuurt jou een rekening voor je (resterende) eigen risico. Normaal gesproken wordt je eigen risico automatisch via incasso afgeschreven. Belangrijk om te weten is dat als je geen zorgkosten maakt of als je eigen risico al is opgebruikt, je geen eigen risico meer hoeft te betalen. Het eigen risico begint ieder jaar opnieuw op nul.

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico moet niet worden verward met de eigen bijdrage. De eigen bijdrage geldt alleen voor bepaalde specifieke zorgvormen, zoals een kunstgebit, hoortoestel of bepaalde hulpmiddelen, zoals krukken.

Is het mogelijk om het eigen risico van je zorgverzekering te verhogen?

Het wettelijk verplichte eigen risico bedraagt €385 en is het minimale bedrag waarmee elke zorgverzekering te maken krijgt. Het is echter mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot een maximum van €500, waardoor het totale eigen risico maximaal €885 kan bedragen.

Voordelen van het vrijwillig verhogen van het eigen risico:
 • Je ontvangt korting op je zorgpremie, waarvan de hoogte afhangt van je zorgverzekeraar. Deze korting kan oplopen tot €25 per maand, oftewel €300 per jaar.
 • Het is vooral aantrekkelijk voor jonge en gezonde mensen die over het algemeen weinig gebruik maken van zorgdiensten.
Nadelen van het vrijwillig verhogen van het eigen risico op je zorgverzekering:
 • Je moet meer kosten uit eigen zak betalen voordat je recht hebt op vergoeding van zorg die onder de basisverzekering valt.
 • Het is belangrijk om te overwegen of je onverwachte zorgkosten zelf kunt dragen voordat je besluit het eigen risico vrijwillig te verhogen.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen voordat je besluit om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Als jij je eigen risico wil aanpassen moet je er rekening mee houden dat het alleen maar op een moment per jaar mogelijk is. Dit moment is tussen half van november en 1 januari.

Is een verhoogd eigen risico wat voor mij?

Ben je benieuwd of een zorgverzekering met een verhoogd eigen risico past bij jouw situatie? Op Verzekering.nl vergelijk je gemakkelijk en snel zorgverzekeringen van alle verzekeraars.

Vergelijken zorgverzekering

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven