Zakelijk

Wat kost een zorgverzekering?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Tot je 18e verjaardag ben je gratis met je ouders meeverzekerd. Vanaf je de dag dat je achttien jaar wordt, zul je een eigen zorgverzekering moeten afsluiten. De basiszorgverzekering kost gemiddeld tussen de €110 en €134. De kosten van een zorgverzekering voor een 18-jarige liggen gemiddeld gezien lager dan voor een oudere.

De basiszorgverzekering in 2022

Jaarlijks stelt de overheid het basispakket samen voor de zorgverzekering. In 2022 is er een minimum eigen risico van €385 en een eigen bijdrage voor geneesmiddelen van €250. In de basiszorgverzekering zit onder andere bezoek aan de huisarts. Ook het ziekenhuisverblijf en ambulancevervoer wordt vergoed. Daarnaast zijn er ook specifieke behandelingen gedekt, zoals de fysiotherapie en logopedie. Let wel op dat je in de meeste gevallen eerst het eigen risico zult moeten betalen, voordat de zorg volledig wordt vergoed.

Gemiddelde kosten van de basiszorgverzekering

Hoeveel een zorgverzekering precies kosten, verschilt per persoon. Persoonlijke gegevens en andere factoren spelen een grote rol in de totstandkoming van de maandelijkse premie. Ondanks dat de inhoud van een basisverzekering wettelijk is vastgesteld, mogen verzekeraars wel zelf de premie bepalen. De basiszorgverzekering kost in 2022 gemiddeld tussen de €110 en €134 per maand.

Bij het berekenen van de zorgverzekering kosten wordt er rekening gehouden met enkele factoren en voorkeuren die je zelf hebt gekozen. De hoogte van je maandelijkse premie wordt berekend op basis van deze factoren:

  • Leeftijd en postcode
  • Volledige keuzevrijheid (restitutiepolissen) of geen voorkeur (alle polissen)
  • Hoogte van het eigen risico (verplicht €385)
  • Eventuele aanvullende dekkingen

Verschillen tussen de basiszorgverzekering van 2022 en 2023

Op 1 januari 2023 gaan de nieuwe basiszorgverzekeringen van start. Vanaf dat moment zal ook je nieuwe zorgverzekering ingaan als je bent overgestapt. De overheid stelt jaarlijks vast wat de basiszorgverzekering aan moet bieden. Dat geldt ook voor aankomend jaar, 2023. In 2023 zal de premie voor de basiszorgverzekering flink stijgen. Verschillende verzekeraars hebben al bekend gemaakt met minimaal €10 per maand om hoog te gaan. Daarbij zal de maandelijkse zorgtoeslag ook verhoogd worden om de stijging (gedeeltelijk) op te vangen.

Zorgverzekering voor jongeren

Vanaf de dag dat je 18 jaar wordt, verandert er een hoop. Zo zul je onder andere een eigen zorgverzekering krijgen. Als je er recht op hebt, zul je ook voor het eerst een zorgtoeslag ontvangen en later in de maand je eigen zorgverzekering moeten betalen.






De studentenzorgverzekering

Met een zorgverzekering voor studenten, heb je een verzekering dat specifiek gericht is op leeftijdsgenoten. Algemene gezondheidsproblemen die zij ook ervaren worden gedekt in deze zorgverzekering. Denk dan aan een extra dekking voor anticonceptie, extra behandelingen bij de fysio en een uitgebreidere buitenlanddekking als je in het buitenland gaat studeren. Deze studentenzorgverzekering is in het leven geroepen om studenten de mogelijkheid te geven een zorgverzekering af te sluiten die voldoet aan de zorgbehoefte die studenten hebben.

Kosten van een zorgverzekering voor een 18-jarige

Door de jonge leeftijd van een 18-jarige, zal de maandelijkse premie in veel gevallen meevallen. Ieder zijn gezondheid is verschillend en daarom kan het voorkomen dat het verstandiger is om een wat duurdere zorgverzekering af te sluiten. Zo kom je niet onverwachts in de problemen. Als 18-jarige met een goede gezondheid, kun je al snel een basiszorgverzekering afsluiten tussen de €105 en €125.

Redenen om de kosten van een zorgverzekering te vergelijken

Door verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, krijg je een goed beeld in welke zorgverzekering het best is voor jou. Door premies en polisvoorwaarden met elkaar te vergelijken, weet je precies wat je van bepaalde zorgverzekeringen kunt verwachten.

Voordelen van het vergelijken van zorgverzekeringen

Het goed vergelijken van verschillende zorgverzekeringen kent een paar voordelen. Zo vind je de beste zorgverzekering voor jouw persoonlijke situatie en ben je meteen op de hoogte van allerlei ontwikkelingen en veranderingen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van de voordelen:

  • Je betaalt nooit te veel premie
  • Je bent op de hoogte van de verschillende polisvoorwaarden en weet wanneer je verzekerd bent en wanneer niet
  • Je hoeft je geen zorgen te maken voor eventuele extra kosten voor (bijvoorbeeld) de fysio

Risico’s van het niet vergelijken van zorgverzekeringen

Als je weinig aandacht besteed aan het vergelijken van zorgverzekeringen voordat je een zorgverzekering afsluit, loop je een aantal risico’s. Naast de voordelen die je misloopt die hierboven staan beschreven, zul je ook rekening moeten houden met enkele risico’s. Hieronder staan een paar voorbeelden van de risico’s:

  • Je zorgverzekering is niet afgestemd op je zorgbehoefte
  • Je betaalt een te hoge maandelijkse premie
  • Je loopt eventuele kortingen op premies mis

Zorgverzekeringen vergelijken via Verzekering.nl

Zorgverzekeringen vergelijken kan nu gemakkelijk en snel via Verzekering.nl. Maak gebruik van handige informatie over verschillende zorgverzekeringen en zorgverzekeraars. Vul de onafhankelijke online vergelijker van Verzekering.nl in. Hierdoor vind je de beste zorgverzekeringen voor jouw persoonlijke situatie. Vergelijk zorgverzekering en bespaar nu op Verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven