Zakelijk

Wat is zorgtoeslag?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Zorgtoeslag is een tegemoetkoming die mensen met een lager inkomen ontvangen van de overheid om toch de zorgpremie te kunnen betalen. Of je zorgtoeslag krijgt of niet zitten een aantal eisen verbonden

  • Je moet minimaal 18 jaar zijn
  • Je moet verzekerd zijn bij een Nederlandse verzekeraar
  • Wanneer je alleenstaand bent mag je inkomen niet hoger zijn dan €30.939
  • Als je samen bent met iemand mag jullie gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan €42.438
  • Je moet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning
  • Alleenstaanden mogen niet meer vermogen hebben dan €101.139
  • Wanneer je samen bent met iemand mag jullie gezamenlijk niet meer dan €122.278 aan vermogen hebben

Hoe wordt de hoogte van zorgtoeslag vastgesteld?

De hoogte van deze bijdrage hangt af van jouw inkomen. Het doel van hiervan is om de premie kosten van jouw zorgverzekering betaalbaar te houden, voornamelijk voor mensen met een laag inkomen. Of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag kunt en wat de hoogte hiervan is, hangt af van je jaarinkomen. De voorwaarden hiervoor verschillen elk jaar. In principe heeft iedereen recht op zorgtoeslag, echter hangt de hoogte af van jouw persoonlijke omstandigheden.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen

De hoogte van je zorgtoeslag is afhankelijk van je toetsingsinkomen. Dit is ongeveer je bruto-inkomen. Bekijk op de Belastingdienst de tabel met een overzicht van de toeslag per maand in 2021.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je denkt recht te hebben op zorgtoeslag kan je dit aanvragen op Mijn Toeslagen.nl. Check of je aan de voorwaarden voldoet en bereid de aanvraag voor. Voor de aanvraag moet je in het bezit zijn van een DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag dit aan op digid.nl/aanvragen. Zorg daarna dat je je inkomen gegevens bij de hand hebt. Je moet namelijk je jaarinkomen opgeven.

Heb je nog meer vragen? Kijk dan even op onze zorgverzekering pagina voor onze online vergelijker en meer informatie over de zorgverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven