Zakelijk

Wat is gecontracteerde zorg ?

Veelgestelde vragen wat is gecontracteerde zorg ?


Gecontracteerde zorgaanbieders spelen een cruciale rol in de Nederlandse gezondheidszorg en begrijpen hoe ze de financiële lasten voor verzekerden kunnen verlichten. Hier is meer informatie over gecontracteerde zorgaanbieders en waarom ze relevant zijn. 

Wanneer je spreekt over gecontracteerde zorg, verwijst dit naar de overeenkomsten die zorgverzekeraars hebben gesloten met specifieke zorgverleners en -instellingen. Deze afspraken omvatten vaak het tarief van behandelingen en de kwaliteit van zorg die wordt geboden. Het grote voordeel van deze regelingen is dat ze in het algemeen gunstig zijn voor verzekerden. Deze afspraken kunnen worden gemaakt, omdat de zorgverzekeraar een groot aantal patiënten vertegenwoordigt. De zorgverzekeraar onderhandelt met de zorgverleners over bijvoorbeeld het tarief van de behandelingen. Hierdoor betaal je over het algemeen een lagere maandelijkse premie.

In de meeste gevallen is gecontracteerde zorg goedkoper. Ook is het zo dat je meer vergoed krijgt door je verzekeraar dan bij een aanbieder waar geen afspraken mee gemaakt zijn. Het nadeel van gecontracteerde zorg is dat je niet bij elke zorgverlener terecht kan en je dus goed moet uitzoeken welke zorgverlener wel of niet gecontracteerd is.

Niet-gecontracteerde zorg

Niet-gecontracteerde zorg houdt in dat je bij elke willekeurige zorgverlener terecht kan wanneer je bepaalde zorg nodig hebt. Dit biedt verzekerde meer vrijheid en flexibiliteit bij het kiezen van hun zorgverleners. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om niet-gecontracteerde zorg te overwegen:

Voordelen van niet-gecontracteerde zorg:
  • Vrije keuze: Een van de grootste voordelen van niet-gecontracteerde zorg is dat je de vrijheid hebt om elke zorgverlener te kiezen die je wenst. Dit kan handig zijn als je specifieke voorkeuren hebt, bijvoorbeeld het inschakelen van een bepaalde specialist of het nodig hebben van gespecialiseerde zorg in een zorginstelling die buiten jouw zorgregio valt.
  • Toegankelijkheid: Omdat je niet beperkt bent tot gecontracteerde zorgaanbieders, kun je sneller toegang krijgen tot bepaalde behandelingen of specialisten. Dit kan cruciaal zijn als je dringende zorg nodig hebt of als je niet lang wilt wachten op een afspraak.
Nadelen van niet-gecontracteerde zorg:
  • Kosten: Het grootste nadeel van niet-gecontracteerde zorg zijn de kosten. In de meeste gevallen zijn de tarieven van niet-gecontracteerde zorgverleners hoger dan die van gecontracteerde zorgverleners. Dit betekent dat je vaak grotere bedragen zelf moet betalen, zelfs als je verzekerd bent.
  • Vergoeding: Verzekeraars vergoeden doorgaans slechts een deel van de kosten voor niet-gecontracteerde zorg. Het percentage dat wordt vergoed kan variëren, maar het zal meestal lager zijn dan bij gecontracteerde zorg. Dit betekent dat je een groter deel van de kosten zelf moet dragen.
  • Meer administratie werkzaamheden: Bij niet-gecontracteerde zorg moet je mogelijk meer administratieve stappen ondernemen om vergoedingen te ontvangen. Dit kan onder andere het indienen van declaraties en facturen omvatten, wat extra inspanning vereist.

Over het algemeen biedt niet-gecontracteerde zorg de vrijheid om je eigen zorgpad te bepalen, maar het gaat vaak gepaard met hogere kosten en administratieve inspanningen. Het maken van een weloverwogen keuze, gebaseerd op je zorgbehoeften en financiële situatie, is cruciaal bij het selecteren van de juiste zorgverleners en het maximaliseren van de waarde van je zorgverzekering.

De invloed van jouw polis

De polis die je hebt bij je verzekering beperkt jou in de keuze of je gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorg neemt. Er zijn drie soorten polissen: natura-, restitutie- en combinatiepolis.

Naturapolis

Bij een naturapolis wordt alles vergoedt als er voor gecontracteerde zorg wordt gekozen. Als er toch voor een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt gekozen worden niet alle kosten gedekt door de verzekeraar.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je als verzekerde recht op vergoeding van de zorg. Je kan zelf kiezen door welke zorgverlener je geholpen wilt worden dit kan zowel gecontracteerd zijn als niet gecontracteerd.

Combinatiepolis

Deze polis is een combinatie van de naturapolis en de restitutie polis. Bij de combinatiepolis geldt dat er voor sommige soorten van zorg recht is op zorg zoals bij een naturapolis en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding zoals bij een restitutiepolis.

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeringen vergelijken is essentieel om de polis te vinden die het beste bij jouw behoeften past. Op Verzekering.nl kun je verschillende verzekeringen vergelijken en vind je veel informatie over zorgverzekeringen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Zo kun je optimaal profiteren van de voordelen van gecontracteerde zorgaanbieders en toch de vrijheid behouden om je eigen zorgpad te kiezen wanneer dat nodig is. Klik op de knop hieronder om binnen enkele minuten jouw zorgverzekering te vergelijken.

Vind de zorgverzekering die bij jou past

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven