Wat is gecontracteerde zorg ?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Start met kiezen

Wat is gecontracteerde zorg ?

Wanneer de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met zorgverleners over zorg, heet dat gecontracteerde zorg. Deze afspraken kunnen worden gemaakt, omdat de zorgverzekeraar een groot aantal patiënten vertegenwoordigt. De zorgverzekeraar onderhandelt met de zorgverleners over bijvoorbeeld het tarief van de behandelingen. Hierdoor betaal je over het algemeen een lagere maandelijkse premie.

In de meeste gevallen is gecontracteerde zorg goedkoper. Ook is het zo dat je meer vergoedt krijgt door je verzekeraar dan bij een aanbieder waar geen afspraken mee gemaakt zijn. Het nadeel van gecontracteerde zorg is dat je niet bij elke zorgverlener terecht kan en je dus goed moet uitzoeken welke zorgverlener wel of niet gecontracteerd is.

Niet-gecontracteerde zorg

Niet-gecontracteerde zorg houdt in dat je bij elke willekeurige zorgverlener terecht kan wanneer je bepaalde zorg nodig hebt. Het voordeel van niet-gecontracteerde zorg is dat je zelf kan kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Het nadeel kan echter zijn dat de kosten meestal hoger liggen of er wordt een kleiner deel van de zorg vergoed.

Je polis

De polis die je hebt bij je verzekering beperkt jou in de keuze of je gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorg neemt. Er zijn drie soorten polissen: natura-, restitutie- en combinatiepolis.

Naturapolis

Bij een naturapolis wordt alles vergoedt als er voor gecontracteerde zorg wordt gekozen. Als er toch voor een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt gekozen worden niet alle kosten gedekt door de verzekeraar.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je als verzekerde recht op vergoeding van de zorg. Je kan zelf kiezen door welke zorgverlener je geholpen wilt worden dit kan zowel gecontracteerd zijn als niet gecontracteerd.

Combinatiepolis

Deze polis is een combinatie van de naturapolis en de restitutie polis. Bij de combinatiepolis geldt dat er voor sommige soorten van zorg recht is op zorg zoals bij een naturapolis en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding zoals bij een restitutiepolis.

Meer weten?

Verzekering.nl helpt je op weg met het vinden van de verzekering die het beste bij jou past. Je kunt verzekeringen vergelijken met elkaar en je vindt hier veel informatie over zorgverzekeringen bij onze veelgestelde vragen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven