Wat is eerstelijnszorg en wat is tweedelijnszorg?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Eerstelijnszorg betekenis

Bij eerstelijnszorg kan je direct zonder verwijzing terecht. Bij tweedelijnszorg is er een doorverwijzing nodig. Bij klachten wend je je dus als eerste tot de eerstelijnszorg. Indien nodig kan je een doorverwijzing krijgen naar een specialist. De huisarts speelt een belangrijke rol in dit systeem. Deze bepaalt of en welke extra zorg je nodig hebt. Op deze manier wordt de kwaliteit van de zorg gewaarborgd, maar dit werkt ook kostenbesparend. Zo krijgt niet iedereen direct de kans om bij het minste of geringste bij een dure specialist aan te kloppen. Bezoek aan specialisten, revalidatie en ziekenhuisbezoeken vallen hierbij dus onder de tweedelijnszorg. Voor het grootste gedeelte valt tweedelijnszorg onder je basisdekking. In veel situaties gaat het echter wel eerst van je eigen risico af.

Wat is eerstelijnszorg?

De volgende instanties vallen onder eerstelijnszorg:

  • Apotheken
  • Fysiotherapeuten
  • Huisartsen
  • Maatschappelijk werk
  • Psychologen
  • Tandartsen

Vergoeding bij eerstelijnszorg

Eerstelijnszorg wordt niet per definitie uit de basisverzekering vergoed. Bijvoorbeeld, de kosten voor fysiotherapie en tandartsbezoek worden uit de aanvullende verzekering vergoed. Eerstelijnszorg, waar je zonder verwijzing terecht kan, probeert je eerst te helpen met je klachten. Indien nodig krijg je een verwijzing naar tweedelijnszorg. Zo blijft de kwaliteit van de zorg gewaarborgd en worden er kosten bespaard.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is tweedelijnszorg?

Tweedelijnszorg is zorg waar je een verwijzing voor nodig hebt. Bijvoorbeeld onderzoek door specialisten, behandelingen bij revalidatie en bezoek aan een ziekenhuis. Voor het grootste gedeelte valt tweedelijnszorg onder je basisdekking. In veel situaties gaat het echter wel eerst van je eigen risico af. Eerstelijnszorg, waar je zonder verwijzing terecht kan, probeert je eerst te helpen met je klachten. Indien nodig krijg je een verwijzing naar tweedelijnszorg. Zo blijft de kwaliteit van de zorg gewaarborgd en worden er kosten bespaard.

Voorbeelden van eerstelijns- en tweedelijnszorg

Als je een plekje op je been hebt waar je je zorgen over maakt, kun je zonder verwijzing een afspraak maken bij de huisarts. Dit valt onder eerstelijnszorg. Wanneer de tijd is aangebroken voor een tandheelkundige controle, kun je ook zonder verwijzing naar de tandarts gaan. Alle behandelingen waarvoor je geen doorverwijzing nodig hebt, vallen onder eerstelijnszorg.

Stel dat je naar de huisarts bent geweest omdat je je zorgen maakte over een plekje op je been, maar de huisarts kan geen duidelijke verklaring geven voor wat het zou kunnen zijn. In dat geval zal de huisarts je doorverwijzen naar specialisten in ziekenhuizen en klinieken. Deze specialisten behoren tot de tweedelijnszorg. Als je te maken hebt met jeugdzorg en de medewerkers van jeugdzorg verwijzen je door naar specialisten, dan valt dit onder tweedelijnszorg. Alle zorg waarvoor je wordt doorverwezen door een andere zorgverlener valt onder tweedelijnszorg.

Waar valt psychologische zorg onder?

Vanaf 2015 valt iedere vorm van psychologische zorg onder de tweedelijnszorg. Dat zijn er twee, namelijk:

  • generalistische basis-GGZ
  • gespecialiseerde GGZ

De vergoeding voor beide varianten komt uit de basisverzekering, maar gaat wel eerst van het eigen risico af.

Heb je nog andere vragen over eerstelijnszorg of tweedelijnszorg?

Wil je meer weten over zorgverzekeringen? Of ben je op zoek naar een passende en betaalbare zorgverzekering? Op Verzekering.nl kun je veel informatie vinden over deze en andere verzekeringen en kun je snel en eenvoudig alle zorgverzekeringen vergelijken. Met het handige filter kan je precies afstemmen op je situatie en je wensen, zodat je een overzicht krijgt van de zorgverzekeringen die écht interessant zijn voor jou.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven