Zakelijk

Wat is een zorgverzekering?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Een zorgverzekering is een verzekering die de kosten dekt voor zorg en medicatie. Wanneer je zorg nodig hebt, in welke vorm dan ook, kun je de kosten vaak (deels) verhalen op je zorgverzekeraar. Elk jaar kan je je zorgverzekering wijzigen tot 1 januari in het opvolgend jaar. Desalniettemin blijft het een lastige keuze die goed overwogen moet worden. Niet alleen kan je een andere zorgverzekeraar overwegen, maar binnen eenzelfde zorgverzekeraar worden er ook wijzigingen gemaakt in de basis en aanvullende verzekering. Een goede uitleg over de verschillende mogelijkheden is daarom handig om een weloverwogen keuze te maken.

Op onze website kun je een overzicht vinden van de verschillende zorgverzekeringen met bijbehorende prijzen [link].

De basisverzekering is verplicht

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Hierin zijn de meest voorkomende zorgkosten verzekerd zoals medicijnen, een afspraak bij de huisarts of een bezoek aan het ziekenhuis. Wat er precies wordt vergoed in de basisverzekering is vastgesteld door de Rijksoverheid. Dit pakket is dan bij elke verzekeraar gelijk. Verzekeraars hebben een acceptatieplicht als het gaat om de basiszorg. Dit betekent dat zij niemand een basisverzekering mogen weigeren.

Verzekeraars bieden diverse polissen aan, waardoor men zelf keuze heeft in de declaratie wijze en zorgkeuze. Hieronder kan je een overzicht vinden van de meest gangbare polissen:

Restitutiepolis:

Bij deze polis heb je als verzekerde recht op vergoeding van de zorg. Je kan zelf kiezen door welke zorgverlener je geholpen wilt worden. De kosten kan je pas na de verleende zorg declareren bij je zorgverzekeraar. Het voordeel van deze polis is dat je dus kan kiezen waar jij je laat behandelen. Het nadeel is echter dat je eerst zelf de kosten moet dekken wanneer je zorg nodig hebt.

Natura polis:

Bij een natura polis [link] kan je niet een willekeurige zorgverlener kiezen om jou te helpen. Je kan alleen terecht bij zorgverleners waarmee de desbetreffende zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als er dan voor een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt gekozen, komen de kosten voor eigen rekening te liggen. Je maandelijkse premie kan wel lager uitvallen wanneer je kiest voor een natura polis.

Combinatie polis:

Deze polis is een combinatie van de naturapolis en de restitutie polis. Bij deze polis kan je wél je zorgverlener kiezen. Hierbij wordt zowel een deel van de kosten rechtstreeks betaalt door de zorgverzekeraar als een andere deel dat kan je declareren.

Kosten basisverzekering

De basisverzekering kent dan wel een dekking die vast staat, maar de maandelijkse premie kan erg verschillen per zorgverzekeraar en per zorgverzekering. Dit hangt af van de volgende twee dingen:

1. Hoogte van eigen risico:

Bij het kiezen van je zorgverzekering kan je zelf de hoogte van je eigen risico bepalen. Het eigen risico is minimaal €385,- en kan dus worden verhoogd tot maximaal €885,-. Hoe hoger je de eigen risico bepaalt, hoe lager je maandelijkse premie wordt en vice versa. Wanneer je dan daadwerkelijk zorg nodig hebt, kan je met een lagere eigen risico meer kosten declareren dan wanneer je een hogere eigen risico hebt.

Het eigen risico is een bedrag van minimaal €385,-, maar je kan dit verhogen naar het maximum van €885,-. Dit zou je kunnen doen omdat hoe hoger je eigen risico hoe minder premie je betaalt.

2. Type polis:

Zoals je hierboven kan lezen, kan het type polis ook verschil maken in de hoogte van de maandelijkse premie. Bij een restitutiepolis betaal je waarschijnlijk een hogere premie, omdat je bij elke zorgverlener terecht kan terwijl voor een natura polis de premie lager ligt, maar geen vrije keuze is naar welke zorgverlener je toe gaat.

Aanvullende verzekering

Je kunt daarnaast nog kiezen of je een aanvullende verzekering af wilt sluiten. Denk hierbij aan een tandartsverzekering, een aanvullende verzekering met een bril- en lenzendekking In tegenstelling tot de basisverzekering, geldt er bij de aanvullende verzekering geen

acceptatieplicht. De verzekeraars bepalen namelijk hierin de dekking. In de poliswaarden is ook terug te lezen wat er precies wordt vergoed en welke voorwaarden er gelden. Dit kan erg verschillen per verzekeraar. Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden en voorkom zo extra kosten.

Meer weten?

Verzekering.nl helpt je op weg met het vinden van de verzekering die het beste bij jou past. Je kunt verzekeringen met elkaar vergelijken, maar we geven ook antwoord op veelgestelde vragen over zorgverzekeringen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven