Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?
Antwoord

European Health Insurance Card (EHIC)

Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kosteloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland.

Met uw basisverzekering heeft u in het buitenland recht op vergoeding van medische kosten tot het Nederlands tarief. Met een aanvullende of reisverzekering wordt het bedrag dat daarboven komt gedekt. Wanneer u in het bezit bent van een EHIC hoeft u de zorgkosten in een ziekenhuis niet zelf voor te schieten. Met de EHIC wordt de rekening voor zorg in de EER-landen direct naar uw zorgverzekeraar in Nederland gestuurd. De eventuele eigen bijdrage moet u wel zelf direct in het ziekenhuis betalen. Deze kunt u later proberen te declareren bij uw zorgverzekeraar.

Goed om te weten is dat de EHIC alleen geldig is in ziekenhuizen en niet in privéklinieken. Wanneer u behandeld wordt in een privékliniek moet u de rekening zelf voorschieten. Deze kosten kunt u later declareren bij uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar zal kijken wat er uit uw basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen wordt vergoed en wat er overblijft voor eigen rekening.

Nog niet in het bezit van een EHIC? Dan kunt u deze aanvragen bij uw zorgverzekeraar of de EHIC website. Loopt uw EHIC pas bijna af? Dan wordt vaak automatisch een nieuwe pas naar u opgestuurd. Kijk voor andere vragen over zorg in het buitenland bij veelgestelde vragen.

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright