Zakelijk

Wat is een EHIC?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


European Health Insurance Card (EHIC)

Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kosteloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. Met de EHIC heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland.

Met je basisverzekering heb je in het buitenland recht op vergoeding van medische kosten tot het Nederlands tarief. Met een aanvullende of reisverzekering wordt het bedrag dat daarboven komt gedekt. Wanneer je in het bezit bent van een EHIC hoef je de zorgkosten in een ziekenhuis niet zelf voor te schieten. Met de EHIC wordt de rekening voor zorg in de EER-landen direct naar jouw zorgverzekeraar in Nederland gestuurd. De eventuele eigen bijdrage moet je wel zelf direct in het ziekenhuis betalen. Deze kun je later proberen te declareren bij jouw zorgverzekeraar.

Goed om te weten is dat de EHIC alleen geldig is in ziekenhuizen en niet in privéklinieken. Wanneer je behandeld wordt in een privékliniek moet je de rekening zelf voorschieten. Deze kosten kun je later declareren bij jouw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar zal kijken wat er uit je basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen wordt vergoed en wat er overblijft voor eigen rekening.

Nog niet in het bezit van een EHIC? Dan kun je deze aanvragen bij je zorgverzekeraar of de EHIC website. Loopt je EHIC pas bijna af? Dan wordt vaak automatisch een nieuwe pas naar je opgestuurd. Kijk voor andere vragen over zorg in het buitenland bij veelgestelde vragen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven