Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wat is de acceptatieplicht?

Antwoord

De acceptatieplicht uit de Zorgverzekeringswet, verplicht zorgverzekeraars om iedere Nederlander te accepteren voor de basisverzekering. Je leeftijd, je geslacht of je gezondheid is dan niet van belang en ze mogen je niet weigeren. Dit geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekering. Voor de aanvullende zorgverzekeringen bepaalt de zorgverzekeraar zelf de voorwaarden.

Gedachte achter acceptatieplicht

De gedachte achter de acceptatieplicht is dat aangezien iedereen in Nederland verzekert hoort te zijn, dan ook zorgverzekeraars de plicht hebben om deze te accepteren. Ze mogen dan niet selecteren om degene met de minste gezondheidsrisico alleen te accepteren. Op deze manier worden ouderen en mensen die al ziek zijn beschermd.

Uitzondering acceptatieplicht

Er is geen acceptatieplicht als er sprake is van frauduleus handelen of wanbetaling. Dus als je in het verleden of tijdens de aanvraag fraude pleegt en of je de premie van uw verzekering in het verleden niet hebt voldaan, mag de zorgverzekeraar je weigeren.

Verschillende scenario's

Je kunt je basisverzekering bij de een en je aanvullende bij een andere zorgverzekeraar afsluiten.

Ook kun je natuurlijk je basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar onderbrengen. Alleen als je dan overstapt met je basisverzekering naar een andere verzekeraar mag je oude verzekeraar je aanvullende verzekering niet opzeggen.

Voor de beste zorgverzekering kan je onze vergelijker gebruiken Verzekering.nl

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright