Zakelijk

Wat is de acceptatieplicht?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


De acceptatieplicht uit de Zorgverzekeringswet, verplicht zorgverzekeraars om iedere Nederlander te accepteren voor het basispakket van de zorgverzekering. Leeftijd, geslacht of gezondheid is dan niet van belang en ze mogen niet weigeren. Dit geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor de. Voor de aanvullende zorgverzekering bepaalt de zorgverzekeraar zelf de voorwaarden. Met onze online vergelijker kan je zien of je geaccepteerd wordt.

Gedachte achter acceptatieplicht zorgverzekering

De gedachte achter de acceptatieplicht is dat iedereen in Nederland verzekert hoort te zijn, dan ook zorgverzekeraars de plicht hebben om deze te accepteren. Hierdoor is het voor zorgverzekeraars niet mogelijk om te selecteren. Zo kunnen ze niet degene met de minste gezondheidsrisico alleen accepteren. Op deze manier worden ouderen en mensen die al ziek zijn beschermd.

Uitzondering acceptatieplicht

Er is geen acceptatieplicht als er sprake is van frauduleus handelen of wanbetaling. Dus als je in het verleden of tijdens de aanvraag fraude pleegt en of je de premie van uw verzekering in het verleden niet hebt voldaan, mag de zorgverzekeraar je weigeren.
Bij de aanvullende verzekering is er geen acceptatieplicht. De zorgverzekeraar bepaalt aan de hand van hun gestelde voorwaarden of je aanvullend verzekerd kan worden. De zorgverzekeraar stelt medische acceptatievragen en kan je dus weigeren als je bijvoorbeeld veel zorg nodig hebt vanwege een chronische ziekte. Vraag daarom op tijd je zorgverzekering aan.

Verschillende scenario’s

Je kunt je basisverzekering bij de een en je aanvullende bij een andere zorgverzekeraar afsluiten.
Ook kun je natuurlijk je basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar onderbrengen. Alleen als je dan overstapt met je basisverzekering naar een andere verzekeraar mag je oude verzekeraar je aanvullende verzekering niet opzeggen.
Voor de beste zorgverzekering kan je onze zorgverzekering vergelijker gebruiken.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven