Zakelijk

Wat als ik de zorgpremie niet kan betalen?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten zodat je verzekerd bent tegen ziektekosten. Daarbij hoort ook de maandelijkse betaling van de zorgpremie. Als de premie niet wordt betaald, stuurt de zorgverzekeraar de eerste zes maanden betalingsherinneringen. Wordt de premie na zes maanden achterstand nog steeds niet betaald? Dan wordt deze rechtstreeks op jouw loon of uitkering ingehouden. Als er dan nog steeds niet betaald wordt betaald, stopt de betaling aan de zorgverzekeraar. Een eventuele aanvullende verzekering wordt per direct stopgezet. De basisverzekering houdt je nog wel. Lees hier meer over de procedures voor wanbetalingen van de zorgpremie.

Wanbetalingen gaan naar het CAK

De wanbetalingen worden door de zorgverzekeraar bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) gemeld. Dit is een publieke dienstverlener die in opdracht van de overheid betalingsregelingen uitvoert. Het CAK neemt het incasseren van de toekomstige premies van de verzekeraar over. Houdt wel rekening met hogere zorgkosten. De premies zijn namelijk verhoogd met een bestuurlijke boete. Je blijft wel bij dezelfde verzekeraar, maar de incassering van de premie doet de verzekeraar niet meer. Voor het incasseren van de premie en de boete kan het CAK beslag leggen op jouw loon of uitkering. Je kan ook zelf de premie overmaken. In het uiterste geval zal de incasso via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gaan. Het recht op zorgtoeslag vervalt dan.

Los je premieschuld af

Bij het betalen van de premie aan het CAK, los je niet meteen je premieschuld af. Het bedrag dat je aan het CAK betaalt, is alleen de verplichte maandpremie voor jouw basiszorgverzekering. Het CAK kan stoppen met de beslaglegging als er iets is afgesproken met jouw zorgverzekeraar om je schulden te betalen of als je geen schulden meer hebt. Als de schulden zijn afgelost betaal je weer jouw reguliere maandpremie aan je eigen zorgverzekeraar. Je moet zelf contact opnemen met je zorgverzekeraar als je geen premieachterstand meer hebt. Je zorgverzekeraar meldt je daarna af bij het CAK en je hoeft geen hoge premie meer te betalen aan het CAK.

Hulp nodig bij het betalen van je zorgpremie?

Als je problemen hebt met het betalen van de zorgpremie kan je terecht bij de sociale dienst. De sociale dienst werkt met budgetbeheer om jouw te helpen de premie wel te betalen.

Vind een betaalbare zorgverzekering

Ben je op zoek naar een zorgverzekering die bij je past en bovendien betaalbaar is? Op Verzekering.nl kan je eenvoudig zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Daarnaast beantwoorden we veelgestelde vragen, ook over allerlei andere verzekeringen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven