Zakelijk

Wanneer kan ik mijn zorgverzekering opzeggen?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Je kunt je zorgverzekering elk jaar opzeggen voor 31 december. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan uiterlijk tot 31 januari. Ook wanneer je zorgverzekeraar de premie of polisvoorwaarden verandert in jouw nadeel kun je, binnen een maand, opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar.

Tot wanneer zorgverzekering opzeggen?

Als je je zorgverzekering voor 31 december opzegt dan wordt dit geregeld door de opzegservice. Voor zekerheid kan je een aangetekende brief sturen naar je oude verzekering om dubbele verzekering te voorkomen. Als je in januari overstapt naar een nieuwe zorgverzekering moet je voor 31 december zelf je oude zorgverzekering opzeggen. Dit kan door een aangetekende brief te sturen.

Kan ik altijd gebruik maken van de opzegservice?

Nee, dit is niet altijd mogelijk. Wanneer je je nieuwe zorgverzekering afsluit voor 1 januari van het aankomende jaar, kan de oude zorgverzekering wel automatisch worden opgezegd door middel van een opzegservice. Wanneer je je nieuwe zorgverzekering na 1 januari afsluit, moet je je zorgverzekering zelf al hebben opgezegd voor 1 januari.

Tussentijds opzeggen

Er zijn enkele situaties waarbij je je zorgverzekering tussentijds kan opzeggen:

  • Aan het eind van het jaar
  • Als je 18 jaar wordt
  • Bij verhuizing naar het buitenland
  • Bij een aanpassing van de polisvoorwaarden
  • Bij militaire dienst
  • Overstap naar nieuwe werkgeverscollectief

 

 

 

Moet je bij emigratie je zorgverzekering opzeggen?

‘Moet ik mijn zorgverzekering opzeggen bij emigratie?’. Dat hangt van je situatie af. Als je ervoor kiest om te emigreren naar het buitenland, dan kan dat gevolgen hebben voor je zorgverzekering in Nederland.

Om het duidelijker voor je te maken hebben we hieronder een aantal voorbeeldsituaties weergegeven:

Wonen in het buitenland, maar werken in Nederland.
In dit geval blijf je loonbelasting afdragen en ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering in Nederland te hebben. Heb je al een Nederlandse zorgverzekering, dan kun je de verzekering aanhouden. Woon je in een verdragsland? Dan moet je je aanmelden bij een verzekeraar in het land waar je gaat wonen. Voor de verdragslanden kun je terecht op de site van de belastingdienst.

Wonen en werken in het buitenland.
Als je naar het buitenland verhuist en van plan bent om daar te werken, moet je je zorgverzekering stopzetten. Daarnaast moet je je ook uitschrijven bij je gemeente. In deze situatie heb je te maken met regels van het woonland.

Wonen in buitenland met pensioen.
In deze situatie is het mogelijk dat je je zorgverzekering moet stopzetten. Of je je zorgverzekering moet stopzetten, is erg afhankelijk van je situatie en het land waar je naartoe verhuist. In het geval dat je verhuist naar een land binnen de EU, EER of een verdragsland buiten Europa, dan heb je recht op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Vanuit de AWBZ zullen de zorgkosten dan gedekt worden.

Zorgverzekering opzeggen

Wil je meer weten over hoe het opzeggen van je zorgverzekering in zijn werk gaat? Op onze site kun je hier veel informatie over vinden. Wil je overstappen van zorgverzekering of een nieuwe afsluiten? Dan kan dit ook gemakkelijk bij onze site. Aan de hand van onze vergelijkingstool kun je de beste premie voor jouw situatie vinden. Klik op de “Vergelijk zorgverzekeringen” knop en bereken direct je premie. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven