Zakelijk

Waarom verschillen premies voor de basisverzekering?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


De basisverzekering is de zorgverzekering die door iedereen die in Nederland werkt of woont verplicht moet worden afgesloten. De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de Nederlandse regering en is voor iedereen gelijk, de dekking wordt ieder kalenderjaar door de overheid vastgesteld. Elke basisverzekering heeft dezelfde polis en dezelfde dekking. Toch is de prijs per verzekering anders. Iedere zorgverzekeraar berekent namelijk een andere premie. Dit komt doordat elke zorgverzekeraar andere (prijs)afspraken maakt met de zorgaanbieders.

De zorgpremie hangt af van meerdere factoren

De financiële reserves van de zorgverzekeraar

De verschillen in premies hangen af van een aantal factoren. Zo heeft de ene zorgverzekeraar grotere financiële reserves dan de andere. Die reserves bepalen mede de hoogte van de premie. De premie van je gehele zorgverzekering is de optelsom van de premie van je basisverzekering en je aanvullende zorgverzekering.

De leeftijd van de verzekeringnemer

Er wordt gekeken naar de leeftijd van de verzekerde persoon. In Nederland betalen alleen mensen boven de 18 jaar voor een basisverzekering. Als je onder de 18 jaar bent wordt je door je ouders verzekerd en is de basisverzekering gratis.

Het type polis bij de basisverzekering

Daarnaast kan de prijs van de premie verschillen door het type polis wat bij de basisverzekering hoort. Er zijn drie soorten polissen:

  • De naturapolis. Bij deze polis heeft de verzekeraar contracten met de bepaalde zorgaanbieders. Bij het kiezen van de zorgverzekering kan je kiezen uit een aanbieder waarmee de verzekeraar een contract heeft. Als je kiest voor een zorgverzekeraar waarmee de verzekeraar geen contract heeft kan het zo zijn dat niet alle kosten worden vergoed.
  • De restitutiepolis. Hierbij kan je kiezen bij welke zorgaanbieder je zorg zoekt. Ook wel een ‘vrij-zorgkeuze’-polis genaamd. Je schiet dan eerst de kosten zelf voor en daarna kan je het declareren bij de zorgverzekeraar. Omdat je vrij bent in het kiezen van je zorg is de polis vaak duurder dan de naturapolis.
  • De combinatiepolis. Hierbij hangt het af van het onderdeel of je vrije zorgkeuze hebt of niet.

Het eigen risico

Tot slot zorgt ook het eigen risico voor verschil in premie. Het standaard risico wordt door de overheid per jaar bepaald. Je kan het eigen risico zelf verhogen. Hoe hoger het eigen risico dat je kiest, hoe minder premie je moet betalen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Op Verzekering.nl reiken we je verschillende handvatten aan op het gebied van zorgverzekeringen. Hier kun je, naast allerlei andere verzekeringen, de zorgverzekeraar vinden die perfect bij jouw situatie past. Heb je nog meer vragen over zorgverzekeringen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven