Kan ik mijn overstap nog annuleren?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


In de wet is vastgesteld dat je na het afsluiten van je verzekering een bedenktijd van 14 dagen hebt. Als je je in die periode bedenkt, kan je de overstap kosteloos en zonder opgave van reden annuleren. Eventueel betaalde premies worden teruggestort en de zorgverzekering wordt als ‘niet afgesloten’ beschouwd. Dit geldt alleen als de verzekering via het internet is afgesloten en niet als de zorgverzekering via een kantoor is afgesloten.

Een annulering moet vaak schriftelijk

Het is wel vaak nodig om de verzekering schriftelijk te annuleren. Deze brief moet ook binnen die 14 dagen bedenktijd moeten zijn verstuurd en binnen zijn bij de nieuwe zorgverzekeraar. Als je je na die 14 dagen toch bedenkt kan je helaas niet meer annuleren. In de eerst volgende overstapperiode kan je je verzekering dan annuleren en alsnog overstappen.

Hoe annuleer ik mijn aanvraag?

Het annuleren van een overstap of afsluiting van een zorgverzekering kan op twee manieren:

  1. Door schriftelijk met een e-mail de overeenkomst te ontbinden. Geef daarbij duidelijk aan wat jouw gegevens zijn en geef aan om welke verzekering het gaat.
  2. Tegenwoordig is steeds vaker mogelijk om de overstap telefonisch ongedaan te maken. Neem hiervoor contact op de nieuwe verzekeraar en geef aan dat je de overstap en/of nieuwe verzekering wilt annuleren. Vraag daarna altijd voor een schriftelijke bevestiging van de opzegging per post of e-mail, zodat je een bewijs hebt van de opzegging.

De vervolgstappen

Als je de nieuwe overstap of zorgverzekering annuleert, zorgt de verzekeraar bij wie je hebt geannuleerd dat je weer bij de oude zorgverzekeraar terecht komt. Neem wel contact op met de ‘oude’ zorgverzekeraar om aan te geven dat de zorgverzekering moet doorlopen. Zolang de overstapperiode voortduurt heb je eventueel nog de tijd om alsnog naar een andere zorgverzekeraar over te stappen.

Is de bedenktijd verstreken?

Heb je je toch nog bedacht over de overstap, maar is de bedenktijd van 14 dagen verstreken? Dan kun je helaas niet meer terug. Je zal dan tot half november moeten wachten om weer over te kunnen stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Meer weten?

We begrijpen goed dat je ook na deze 14 dagen bedenktijd toch anders naar je verzekering kan gaan kijken. Je gezinssamenstelling verandert, of je persoonlijke situatie, waardoor je huidige zorgverzekering niet langer bij je past. Dan is het verstandig om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken en af te stemmen op jouw wensen en behoeften. Heb je nog meer vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven