Zakelijk

Is een zorgverzekering verplicht?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Ja. Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een basisverzekering afsluiten. Zorgverzekeraars zijn verplicht om je te accepteren voor een basispakket. Als je een aanvullende verzekering af wilt sluiten mag de zorgverzekeraar je wel weigeren.

Wat gebeurt er als je niet bent verzekerd?

Als je niet bent aangesloten bij een zorgverzekering dan krijg je vanuit het CAK een brief opgestuurd waarin staat vermeld dat je je binnen 3 maanden bij een zorgverzekering moet aansluiten tenzij je kan aantonen dat je een door een van de uitzonderingen je niet hoeft te verzekeren. Wanneer je dit niet kan aantonen en de 3 maanden voorbij zijn krijg je een boete. Na twee boetes te hebben ontvangen meldt het CAK je aan bij een zorgverzekeraar. Er wordt dan 12 maanden premie ingehouden op je inkomen. In de periode waarbij je niet verzekerd bent en je medische kosten hebt draai je hier zelf voor op.

Wanneer is een zorgverzekering niet verplicht?

Ook al is de basisverzekering verplicht in Nederland zijn er een aantal uitzonderingen die gelden. Je bent je niet verplicht te verzekeren wanneer:

Gemoedsbezwaarde.

Als je vanwege je levensovertuiging je niet wilt verzekeren voor de zorgkosten is dit mogelijk maar dien je je wel te registreren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als gemoedsbezwaarde. Je betaalt hierbij dan een bijdrage vervangende belasting als vervanging voor de zorgpremie.

Militaire dienst

Wanneer je militair bent in actieve dienst dan heb je recht op een vergoeding voor een basis- en aanvullende verzekering vanuit de Stichting Ziektekosten Verzekering Krijgsmacht (SZVK). Militaire worden door defensie automatisch aangemeld waarbij de premie wordt ingehouden van het salaris.

Gevangenen

Bij een gevangenis straf draagt Justitie de verantwoordelijkheid voor de zorgkosten van alle gedetineerde. Degene in detentie moet alleen bij zijn zorgverzekeraar de periode van de celstraf aangeven.

EU-Ambtenaren

Als je werkzaam bent bij een Europese instelling als ambtenaar functie dan ben je verzekerd bij het Gemeenschappelijke Stelsel van Ziektekosten van de Europese Unie (GSZV) Hierbij is er de optie om gezinsleden mee te laten verzekeren.

Buitenlandse studenten

Buitenlandse studenten die tijdelijk in Nederland verblijven hebben vaak al een eigen zorgverzekering vanuit hun eigen land. Het is dan niet nodig om je hier extra te laten verzekeren. Als de student een bijbaan in Nederland heeft naast de studie dan zijn zij wel verplicht om een zorgverzekering af te sluiten.

Vergelijken, afsluiten en besparen

Bij verzekering.nl kun je professioneel, objectief en onafhankelijk de beste zorgverzekering vinden die bij jou past. Met onze vergelijker vind je alle zorgverzekeringen op één plek. Hiermee kan je een zorgverzekering afsluiten en daarbij direct besparen op de kosten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven