Zakelijk

Is de dekking van elk basispakket hetzelfde?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


De basisverzekering is in Nederland voor iedereen verplicht en verzekert medische zorg zoals de huisarts, opname in het ziekenhuis, kraamzorg en de meeste medicijnen. Bij elke zorgverzekeraar is de dekking hetzelfde. Elke jaar stelt de overheid dat basispakket opnieuw samen en bepalen ze wat er door de basisverzekering wel of niet wordt vergoed. De premie verschilt echter wel per zorgverzekeraar.

De dekking verandert jaarlijks

Ieder jaar wordt op Prinsjesdag dus de dekking van de basisverzekering bekend gemaakt. Alle zorgverzekeraars dienen dezelfde dekking aan te bieden in de basisverzekering. Zorgverzekeraars zijn wel vrij om de zorgpremie te bepalen. De inhoud van de basisverzekering verandert ieder jaar in kleine mate. Het grootste deel blijft wel behouden, zo zal de basisverzekering altijd geneeskundige zorg dekken (huisarts bezoek, specialist in het ziekenhuis). Ook fysiotherapie tot 18 jaar, tandheelkundige zorg tot 18 jaar, medicijnen, kraamzorg en ziekenvervoer horen daarbij.

De dekking is hetzelfde, de premie niet

Elke basisverzekering heeft dus dezelfde dekking, maar er zijn wel verschillende polissen: de combinatie-,natura- en restitutiepolis. Het belangrijkste verschil tussen deze drie polissen is de plek waar de zorg die je ontvangt wordt vergoed. Zorgverzekeraars maken namelijk afspraken met verschillende zorgverleners waardoor je bij de ene polis op meerdere plekken zorg vergoed krijgt dan op andere plekken. De verschillen in de polissen zijn vaak ook te zien aan de hoogte van de premie.

Aanvullende dekking

Op het gebied van aanvullende zorgverzekeringen zijn er veel verschillen tussen de verzekeraars. De dekking is bij de aanvullende verzekeringen niet door de overheid vastgesteld en mag dus vrij bepaald worden door de zorgverzekeraars. Het is van belang om goed op te letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen met aanvullende verzekeringen. Er zal een verschil in premie én dekking zijn.

Wil je meer informatie?

Wil je meer weten over welke zorgverzekering het beste bij jou past, of heb je nog andere vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of vergelijk zorgverzekeringen met elkaar met behulp van onze handige vergelijker.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven