Zorgverzekering per jaar betalen: Wat zijn de voordelen?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


De betaling van je zorgverzekering kan per maand of per jaar plaatsvinden, en de meeste mensen geven de voorkeur aan maandelijkse betalingen. Bij maandelijkse betalingen zal je zorgverzekeraar elke maand de premie afschrijven. Echter, er is ook de optie om de zorgverzekering per jaar te betalen, wat enkele voordelen met zich meebrengt. Hieronder staan de voordelen uitgelegd.

Hoe en wanneer betaal je je zorgverzekering?

Meestal wordt de zorgverzekering per automatische incasso betaald, waarbij de zorgverzekeraar aan het einde van elke maand de premie voor de komende maand van je bankrekening afschrijft.

Wanneer je kiest voor jaarbetaling, zal de zorgverzekeraar de premie voor het hele jaar meestal in januari van je bankrekening afschrijven. Bovendien kun je bij jaarbetaling vaak ook zelf het bedrag overmaken naar de verzekeraar. 

Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om de premie per kwartaal of halfjaar te betalen, wat doorgaans gepaard gaat met een lagere korting dan bij jaarbetaling.

Zorgverzekering per jaar betalen

Wanneer je kiest voor jaarbetaling, profiteer je van korting bij je zorgverzekeraar. Deze korting is al verwerkt in de jaarpremie wanneer je zoekt op basis van jaarbetaling. Door je zorgverzekering per jaar te betalen, ontvangt de zorgverzekeraar eenmalig de betaling en hoeft er gedurende het jaar geen administratieve afhandeling plaats te vinden. Hierdoor kom jij in aanmerking voor een aantrekkelijke korting die kan oplopen tot 2% van het totale jaarlijkse premiebedrag.

 

 

 

Hoeveel korting kun je verwachten?

In 2023 varieert de korting voor jaarbetalingen tussen 1% en 2%. Maar wat betekent dit in euro’s voor een maandelijkse premie van bijvoorbeeld 135 euro?

  • 1% korting: Dit komt neer op € 16,20 besparing.
  • 1,5% korting: Dit is een besparing van € 24,30.
  • 2% korting: Hiermee bespaar je € 32,40.

Voor een gezin van twee kan jaarbetaling een besparing opleveren van ergens tussen de 32 en 65 euro. Dit kan een aantrekkelijke financiële meevaller zijn.

Andere overwegingen om zorgverzekering per jaar te betalen

Bij de beslissing om jaarlijks te betalen, is het handig om enkele punten in gedachten te houden:

  • Controleer wanneer je zorgverzekeraar de premie afschrijft, zodat je ervoor kunt zorgen dat er voldoende saldo op je lopende rekening staat.
  • Informeer bij je verzekeraar of je de premie voor 1 januari mag betalen, dit kan belastingvoordelen opleveren.
  • Als je de voorkeur geeft aan maandelijkse betalingen, bekijk dan ons overzicht van de 5 goedkoopste zorgverzekeringen

Zorgverzekeringen vergelijken via Verzekering.nl

Overweeg om de goedkoopste zorgverzekering te kiezen die bij je zorgbehoeften past en bekijk of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Zo zorg je ervoor dat je nooit te veel betaalt voor je zorgverzekering. Op Verzekering.nl vind je de zorgverzekering met de laagste premie die aansluit bij je wensen. Zorg dat je de juiste keuze maakt en bespaar op je zorgkosten.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven