Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Hoe zeg ik mijn zorgverzekering op en wanneer moet dit uiterlijk worden gedaan?

Antwoord

Informatie over hoe je je zorgverzekering opzegt

Aan het eind van ieder kalenderjaar heeft u de mogelijkheid om uw huidige zorgverzekering stop te zetten en een nieuwe zorgverzekering te kiezen. U kunt dan wisselen van zorgverzekeraar of bij uw huidige verzekeraar een andere zorgpolis afsluiten. Tot en met 1 februari van het volgende jaar kunt u een nieuwe verzekering afsluiten. De juiste verzekering voor u vinden kan een klus zijn. Maar door op tijd te beginnen en de verzekeringen te vergelijken valt het best mee en kunt u bovendien veel geld besparen.

Je kunt op 2 manieren je zorgverzekering opzeggen:

  1. U zegt uw zorgverzekering zelf op. In de polisvoorwaarden of op de website van uw huidige verzekeraar staat hoe u dit kunt doen.
  2. Enkele zorgverzekeraars maken gebruik van een overstapservice. In dit geval hoeft u niet zelf uw zorgverzekering op te zeggen, maar dit wordt door uw nieuwe verzekeraar gedaan. Echter is dit alleen mogelijk vóór 1 januari.

Tussentijds opzeggen

Uw zorgverzekering opzeggen of overstappen kan in principe één keer per jaar. In een aantal situaties kunt u wel tussentijds een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Deze situaties zijn:

  • U bent achttien jaar geworden
  • U gaat in Nederland wonen na verblijf in het buitenland
  • Uw zorgverzekeraar heeft de polisvoorwaarden gewijzigd
  • U treedt uit militair dienstverband
  • Uw collectief wordt beëindigd
  • U gaat scheiden

Mocht u tussentijds willen overstappen kunt u het best bij uw huidige verzekering navragen wat de precieze voorwaarden zijn waar u aan moet voldoen.

De uiterste datum voor het opzeggen van uw zorgverzekering is op 31 december. De uiterste datum van het afsluiten van uw nieuwe zorgverzekering is op 31 januari. Hiervoor moet u wel eerst de oude zorgverzekering hebben stopgezet. Uw zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in. Wel is het van belang op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Wanneer u namelijk uw verzekering stopzet bent u op een gegeven moment onverzekerd. Hierdoor loopt u kans op een flinke boete. Ons advies is dan ook om voor eind december al een nieuwe polis af te sluiten, dit ook in verband met medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen.

Vergelijk de beste verzekeraars

Contact opnemen? Simpel!

Overige informatie

© copyright