Zakelijk

Hoe zeg ik mijn zorgverzekering op en wanneer moet dit uiterlijk worden gedaan?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Informatie over hoe je je zorgverzekering opzegt

Aan het eind van ieder kalenderjaar heb je de mogelijkheid om je huidige zorgverzekering stop te zetten en een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Je kunt dan wisselen van zorgverzekeraar of bij je huidige verzekeraar een andere zorgpolis afsluiten. Tot en met 1 februari van het volgende jaar kun je een nieuwe verzekering afsluiten. De juiste verzekering voor je vinden kan een klus zijn. Maar door op tijd te beginnen en de verzekeringen te vergelijken valt het best mee en kun je bovendien veel geld besparen.

Je kunt op 2 manieren je zorgverzekering opzeggen:

  1. Je zegt je zorgverzekering zelf op. In de polisvoorwaarden of op de website van uw huidige verzekeraar staat hoe je dit kunt doen.
  2. Enkele zorgverzekeraars maken gebruik van een overstapservice. In dit geval hoef je niet zelf je zorgverzekering op te zeggen, maar dit wordt door je nieuwe verzekeraar gedaan. Echter is dit alleen mogelijk vóór 1 januari.

Tussentijds opzeggen

Je zorgverzekering opzeggen of overstappen kan in principe één keer per jaar. In een aantal situaties kun je wel tussentijds een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Deze situaties zijn:

  • Je bent achttien jaar geworden
  • Je gaat in Nederland wonen na verblijf in het buitenland
  • Je zorgverzekeraar heeft de polisvoorwaarden gewijzigd
  • Je treedt uit militair dienstverband
  • Je collectief wordt beëindigd
  • Je gaat scheiden

Mocht je tussentijds willen overstappen kun je het best bij je huidige verzekering navragen wat de precieze voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen.

De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering is op 31 december. De uiterste datum van het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering is op 31 januari. Hiervoor moet je wel eerst de oude zorgverzekering hebben stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in. Wel is het van belang op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Wanneer je namelijk je verzekering stopzet ben je op een gegeven moment onverzekerd. Hierdoor loop je de kans op een flinke boete. Ons advies is dan ook om voor eind december al een nieuwe polis af te sluiten, dit ook in verband met medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven