Zakelijk

Wat gebeurt er als ik geen zorgverzekering afsluit?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Een zorgverzekering is in Nederland verplicht voor iedereen die er woont of werkt. Het niet hebben van een zorgverzekering kan aanzienlijke gevolgen hebben. Het is belangrijk om te weten dat als je geen zorgverzekering hebt, je toch altijd wordt geholpen in geval van spoedeisende en medisch noodzakelijke zorg. Echter, de kosten voor deze zorg moet je zelf dragen, en dit kan snel oplopen tot aanzienlijke bedragen. Wil je weten wat er gebeurt wanneer je geen zorgverzekering afsluit? Lees dan hieronder snel verder!

Centraal Administratie Kantoor

Als je geen zorgverzekering hebt en dit wordt opgemerkt, zal het Centraal Administratie Kantoor (CAK) je hierover informeren. Je hebt dan drie maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten of aan te tonen dat je om bepaalde redenen, zoals gemoedsbezwaren, niet verplicht bent om je te verzekeren. Als je deze termijn niet haalt of ervoor kiest om geen verzekering af te sluiten, volgt een boete.

De boete voor geen zorgverzekering

De boete voor het niet hebben van een zorgverzekering bedroeg in 2023 €426,24 en kan zelfs oplopen tot €852,48 als je binnen drie maanden na de eerste boete nog steeds niet verzekerd bent. Na de tweede boete zal het CAK een basisverzekering voor je afsluiten, en je bent dan verplicht om minstens 12 maanden bij deze verzekeraar te blijven. Tijdens deze periode wordt een verplichte bestuursrechtelijke premie van €157,42 per maand ingehouden op je inkomen. Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan wat je zou betalen als je zelf een basisverzekering zou afsluiten.

Na deze 12 maanden mag je zelf een zorgverzekering kiezen, maar deze gaat pas in op 1 januari van het volgende jaar. Tijdens de verplichte periode blijf je de premie betalen aan de door het CAK gekozen zorgverzekeraar, maar na die periode kun je de premies rechtstreeks aan je eigen verzekeraar voldoen.

Geen zorgverzekering

Al met al is het niet afsluiten van een zorgverzekering een dure keuze. De kosten voor zorg die je zelf moet dragen, boetes, en de hogere premie via het CAK maken het aanzienlijk duurder dan wanneer je gewoon een zorgverzekering afsluit, namelijk ongeveer 30% meer premie. Daarnaast heb je door zelf een verzekering te kiezen meer controle over welke verzekering het beste bij jouw situatie past.

Religieuze overtuigingen

Er zijn situaties waarin mensen vanwege religieuze overtuigingen geen zorgverzekering willen afsluiten.  In dat geval kunnen ze zich aanmelden als gemoedsbezwaarde bij het CAK. Hoewel ze dan geen zorgverzekeringspremie betalen, moeten ze wel een extra bijdrage aan de Belastingdienst voldoen. Het CAK vergoedt alleen de zorgkosten die normaal door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoeden. Je moet nog steeds zelf betalen voor kosten van zorg die buiten de basisverzekering vallen, zoals tandartsbehandelingen of fysiotherapie.

Zorgverzekeringen vergelijken

Het niet hebben van een zorgverzekering kan zowel financieel als qua gezondheidsrisico’s een zware last met zich meebrengen, en het is altijd verstandig om tijdig een passende zorgverzekering af te sluiten. Wacht niet langer en zorg voor je gemoedsrust en financiële welzijn. Gebruik onze vergelijker om nu nieuwe premies voor je verzekering te berekenen en sluit een passende zorgverzekering voor 2024 af. Jouw gezondheid verdient de beste zorg. Doe het vandaag nog!

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven