Ja, als je tijdelijk gaat studeren in het buitenland blijf je in veel gevallen verzekerd via je Nederlandse zorgverzekering, maar dat hangt af van je situatie. Vaak heb je daarnaast ook een aanvullende (reis)verzekering nodig voor medische kosten, aansprakelijkheid en andere risico’s die niet onder de basisverzekering vallen.
Wat gebeurt er met je zorgverzekering?
Als je tijdelijk in het buitenland studeert maar geen inkomen ontvangt (bijvoorbeeld geen bijbaan), dan blijf je in principe verzekerd via je Nederlandse basiszorgverzekering. Dit geldt ook als je langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft, zolang je in Nederland ingeschreven blijft bij de gemeente.
Krijg je wél een inkomen in het buitenland, zoals bij een stage met vergoeding of een bijbaan? Dan kan het zijn dat je verplicht moet overstappen naar de zorgverzekering van het land waar je studeert. Controleer dit bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) via de Wlz-check.
Waarom aanvullende verzekering?
De basiszorgverzekering dekt spoedeisende hulp in het buitenland alleen tot het Nederlandse tarief. In landen met dure gezondheidszorg – zoals de VS of Zwitserland – kun je voor hoge kosten komen te staan. Daarom is een aanvullende verzekering of reisverzekering met medische kosten vaak verstandig.
Let ook op de volgende zaken:
- Aansprakelijkheid: je bent in het buitenland niet altijd automatisch verzekerd.
- Bagage en diefstal: studeer je in een studentenhuis of campus, dan is dekking bij schade of diefstal belangrijk.
- Repatriëring: als je onverwacht terug moet naar Nederland door ziekte of noodsituaties.
Speciale studentenverzekeringen
Sommige verzekeraars bieden speciale pakketten voor studenten die langere tijd in het buitenland verblijven, zoals een globale studentenverzekering. Deze biedt een combinatie van zorg-, reis-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.