Particulier

Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?

Voor een zzp’er is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten, zodat je geen onnodige risico’s loopt. Er zijn geen verplichte verzekeringen voor een zzp’er. Niet alle zzp’ers hebben dezelfde verzekeringen nodig. Daarom worden de verzekeringen genoemd die voor bijna alle zzp’ers van belang zijn.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De eerste aanrader van de verzekeringen die nodig zijn voor een zzp’er is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking aan zzp’ers tijdens hun werk. Het is daarom van belang om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je financieel verzekerd bent voor de kosten nadat je aansprakelijk wordt gesteld. Het is mogelijk dat per ongeluk letselschade toe brengt bij een persoon of dat je een dure vaas laat vallen en breken. Je kan aansprakelijk worden gesteld voor de financiële schade die je hebt aangericht. Dit zijn kosten die enorm kunnen oplopen, waardoor je een moeilijke tijd tegemoet gaat. Door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dek je de mogelijke risico’s en ben je verzekerd voor deze torenhoge kosten bij schade.

De hoogte van de premie

De premie van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is heel laag in vergelijking met het verzekerde bedrag en de mogelijke schade. Dit is een belangrijke reden om, ondanks dat de verzekering niet verplicht is voor zzp’ers, toch de verzekering af te sluiten.

Zonder de verzekering loopt je privé vermogen ook het risico om aangetast te worden. Nadat je aansprakelijk bent gesteld, ben je namelijk verplicht om de kosten van de schadeclaim te betalen. Deze kosten zullen dan vergoedt moeten worden met je eigen privé vermogen. Dit kan vervelende situaties opleveren en zelfs een faillissement betekenen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een van de verzekeringen die je nodig hebt als zzp’er. Als zzp’er is het mogelijk dat je een vergissing maakt of dat je nalatig te werk bent gegaan, waardoor de opdrachtgever omzet verliest. Dit kan komen door een verkeerd advies, nalatigheid of beroepsfouten. Deze fouten kunnen grote financiële gevolgen hebben voor de opdrachtgevers. Door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten ben je verzekerd voor de mogelijke kosten, nadat een fout voor omzet verlies lijdt.

Voorbeeld: Een website ontwikkelaar veroorzaakt per ongeluk een bug in een klantenwebsite, waardoor de website enkele dagen niet functioneert en de klant inkomsten verliest. In dit geval kan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering de klantvergoeding die geëist wordt in de schadeclaim dekken en de eventuele juridische kosten van het proces dekken.

Inventaris en goederenverzekering

Een andere verzekering die je nodig hebt als zzp’er is de inventaris en goederenverzekering. Met de inventaris en goederenverzekering verzeker je alle inventaris en goederen waar je gebruik van maakt als zzp’er. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals bureaus, bureaustoelen, stellingen en je gereedschap. Een zzp’er is in de meeste gevallen afhankelijk van zijn inventaris, waardoor schade aan de inventaris ongewenst is, omdat zo de werkzaamheden worden verstoord. Schade aan de inventaris zorgt ervoor dat je niet verder kan met je klus, waardoor je als zzp’er inkomen mist. 

De schade aan inventaris en goederen kan o.a. ontstaan door brand, waterschade of inbraak. Door de inventaris en goederenverzekering af te sluiten ben je verzekerd voor de schade aan de inventaris en goederen. Hierdoor zullen de werkzaamheden beperkt stil komen te liggen bij schade en ontvang je een vergoeding voor de geleden schade.

De risico’s zonder verzekering

Als zzp’er kan het verleidelijk zijn om kosten te besparen door geen zakelijke verzekeringen af te sluiten. Het ontbreken van zakelijke verzekeringen brengt ontzettend veel risico’s met zich mee die jouw persoonlijke en zakelijke financiën kunnen bedreigen. Het wordt daarom afgeraden om geen verzekering af te sluiten. Hier staat een opsomming van enkele belangrijke risico’s die je loopt, zodra je geen verzekering voor een zzp’er hebt:

Aansprakelijkheidsrisico: Zoals eerder benoemd ben je als zzp’er persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Zonder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering loop je het risico dat je eigen vermogen aangetast wordt. Als zzp’er zal je de schadevergoedingen moet betalen als je aansprakelijk wordt gesteld voor letsel of schade aan eigendommen van derden. Hierdoor kan jouw eigen spaargeld de dupe worden van het niet verzekeren.

Contractuele verplichtingen: Het kan voorkomen dat opdrachtgevers of leveranciers eisen dat je bepaalde verzekeringen afsluit. Als je contractueel verplicht bent om bepaalde verzekeringen te hebben, bijvoorbeeld als onderdeel van een samenwerkingsovereenkomst of huurovereenkomst voor bedrijfsruimte, en je hebt deze niet, loop je het risico dat je contracten ongeldig worden verklaard, boetes krijgt of zelfs aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die had kunnen worden gedekt.

Onderbreking van werkzaamheden: In geval van schade aan o.a. de bedrijfsmiddelen door brand, diefstal of andere oorzaken, kunnen de werkzaamheden tijdelijk stil komen te liggen. Als je niet verzekerd bent voor deze risico’s, kan dit ervoor zorgen dat je voor een lange periode geen werkzaamheden kan uitvoeren. Het gevolg hiervan is dat er geen inkomsten zijn en je reputatie verminderd wordt.

Hogere kosten op lange termijn: Op de korte termijn zal het afsluiten van een verzekering kosten met zich meebrengen, maar het niet hebben van een verzekering kan op de lange termijn grotere kosten veroorzaken. Als je een schadeclaim krijgt of te maken krijgt met juridische geschillen zonder de benodigde verzekeringen, kunnen de financiële gevolgen veel hoger zijn dan de premies die je ooit zou hebben betaald.

Het niet hebben van zakelijke verzekeringen als zzp’er kan een grote financiële kosten veroorzaken. Het wordt daarom aangeraden om alle risico’s in kaart te brengen en te bekijken welke verzekeringen nodig zijn voor jou als zzp’er.

 

Offerte aanvragen

Het afsluiten van zzp verzekering is dus niet verplicht. Heb je na het lezen van de FAQ nog steeds de vraag ‘welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er? Vraag een offerte aan en kom in contact met de verzekeringsspecialisten van EVR. Onze specialisten zullen je voorzien van informatie en helpen bij het afsluiten van de gewenste verzekeringen.

 

Adviseren, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Artikel delen:

Scroll naar boven