Hoe vraag je je schadevrije jaren op met een royementsverklaring?

Veelgestelde vragen autoverzekering


Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren die je geen autoschade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, ontvang je een schadevrij jaar. De hoogte van je maandelijkse premie wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Roy Data schadevrije jaren: hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Wanneer je na 1 september 2007 je autoverzekering hebt afgesloten, staan je opgebouwde schadevrije jaren in de centrale database ‘Roy Data’. Wanneer je een verzekering af gaat sluiten bij een nieuwe verzekeraar, controleert deze in de database de door jou opgegeven jaren. Vervolgens krijg je zelf een brief van de verzekeraar waarin het aantal schadevrije jaren wel of niet bevestigd wordt.

Leaseverklaring

Wanneer je in een leaseauto hebt gereden, moet je een verklaring van eventuele schades aanvragen bij de leasemaatschappij. Vervolgens stuur je deze verklaring op naar jouw verzekeraar. In de meeste gevallen gaat de verzekeraar akkoord met de leaseverklaring, aangezien leasemaatschappijen schades altijd goed registreren.

Aantal schadevrije jaren opvragen met een royementsverklaring

Nadat je je autoverzekering hebt opgezegd, krijg je van je verzekeraar een royementsverklaring. Een royementsverklaring bewijst het aantal door jou opgebouwde schadevrije jaren. Wanneer je voor 1 september 2007 voor het laatst een autoverzekering hebt afgesloten, moet je je schadevrije jaren aantonen met de originele versie van jouw royementsverklaring. Deze verklaring is een waardedocument dat slechts één keer wordt verstrekt. De verklaring is tevens maar één jaar geldig, daarna komen je opgebouwde schadevrije jaren te vervallen. In enkele gevallen kan door middel van overleg met je verzekeraar een verklaring die ouder is dan één jaar ook worden overgenomen. Deze kans is helaas wel klein.

No-claim beschermer bij Roy Data schadevrije jaren

Wanneer je een no-claimbeschermer hebt, behoud je bij een schadeclaim je no-claimkorting op je premie. Het gevolg hiervan is dat je op dezelfde trede van de bonus/malus-ladder blijft staan. Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar moet je er echter wel goed opletten. Het lijkt misschien dat je niet bent gezakt op de bonus/malus-ladder, maar de verzekeraar haalt het werkelijke aantal schadevrije jaren uit de centrale database Roy Data. Hier wordt wel het moment van schade rijden in vermeld, ondanks de no-claimbeschermer, en de verzekeraar zal dit werkelijk aantal schadevrije jaren overnemen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven