Zorgverzekeringen worden duurder door corona

Zorgverzekering nieuws

Zorgverzekeringen worden duurder door corona

2 minuten leestijd
Ziekenhuizen hebben de afgelopen tijd veel extra kosten gemaakt in verband met het corona virus. Tegelijkertijd zien ze hun inkomsten uit reguliere zorg teruglopen. Daarom zijn ziekenhuizen en zorgverzekeraars aan het onderhalen over de rekening van de coronazorg.

De ziekenhuizen staan er financieel niet goed voor. Afgelopen maanden hebben de ziekenhuizen hun omzet zien dalen met bijna de helft per maand, ongeveer €700 miljoen. In totaal zijn ze €2 miljard misgelopen aan uitgestelde zorg. De zorgverzekeringen worden duurder door corona. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt dat ze niet verwachten dit tekort in te halen dit jaar. Extra kosten worden verwacht rond de €3 miljard door uitbreiding van ic-capaciteit, preventiemaatregelen en overgang naar digitale zorg. Een extra ic-bed zou €1 miljoen per jaar kosten.

Het is nog niet duidelijk wie de misgelopen kosten gaat betalen. Gezondheidseconoom Wim Groot geeft aan dat de buffer van €2 à €3 miljard die zorgverzekeraars hebben groot genoeg is om de coronakosten te dekken. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars zijn het nog niet eens met de hoogte van de vergoeding en de tarieven voor ingehaalde zorg. Ziekenhuizen krijgen op dit moment al compensatie voor gemiste opbrengsten die acute financiële problemen voorkomen. Zorgverzekeraars willen voorkomen dat ze dubbel betalen.

Zorgverzekering duurder door Corona

Deze coronarekening betekent waarschijnlijk dat de ziektekostenpremie gaat stijgen. Zorgverzekeraars willen niet de rekening afschuiven op hun verzekerden, maar volgens Groot is dat onontkoombaar. De extra kosten van €3 miljard zullen terechtkomen bij de verzekerden. Dat zal een premieverhoging van €150 per verzekerde per jaar betekenen. Met de verhoging van de inkomensafhankelijke bijdrage zal dat beteken dat iedereen erop achteruit gaat met €250.

Tegemoetkoming overheid

De overheid moet bijspringen volgens ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Een flinke stijging van de zorgpremies is namelijk niet goed uit te leggen, komt het dan door de corona dat de zorgverzekeringen duurder worden? Het ministerie van Volksgezondheid beschouwt de coronarekening als een zaak tussen ziekenhuizen en verzekeraars.

1 juni zou er een akkoord op tafel liggen maar de onderhandelingen lopen nog. Een pijnpunt hierbij is ook dat de ziekenhuizen door de hogere kosten niet meer kunnen voldoen aan de eerder gemaakt afspraken over beperking van de zorgkosten. Verzekeraars willen niet ongelimiteerd moeten bijpassen.

Wilt u meer informatie over zorgverzekeringen of wilt u zorgverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven