Wordt mijn zorgverzekering goedkoper door een gezonde levensstijl?

Zorgverzekering nieuws

Wordt mijn zorgverzekering goedkoper door een gezonde levensstijl?

1 minuut leestijd
Stelt u zich voor: u pakt de fiets naar uw werk in plaats van de auto. Twee keer per week bezoekt u de sportschool. U eet gezond door veel groente te eten en tussendoor drinkt u fruitshakes. Twee straten verderop woont iemand die een pakje sigaretten per dag rookt, weinig beweegt en regelmatig bij de snackbar zit. Toch betaalt u dezelfde premie. Oneerlijk?

Levensstijl en gezondheid

Inmiddels is al jaren bekend dat de levensstijl invloed heeft op de gezondheid. Iemand die gezond eet, niet teveel tussendoortjes neemt en regelmatig beweegt, heeft een lagere kans op ziektes. Daar tegenover staat dat iemand die veel rookt een hogere kans heeft op longziektes. En iemand met overgewicht heeft vaker last van hart- en vaatziektes.

In Nederland is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht. Dit geldt voor iedereen, dus ook als u een gezonde levensstijl hebt. Of u nu regelmatig de dokter bezoekt of niet, u betaalt dezelfde premie voor dezelfde basisverzekering. Dit lijkt oneerlijk. Mensen met een gezonde levensstijl betalen nu mee aan de doktersbezoeken van iemand met een ongezonde levensstijl.

Zorgverzekeraars stimuleren gezonde levensstijl

Verschillende zorgverzekeraars willen een gezonde levensstijl stimuleren. Minder doktersbezoeken bespaart de zorgverzekeraars geld. Sommige zorgverzekeraars geven punten voor het stoppen met roken, sporten of doneren van bloed. Hiermee kan de klant een deel van het eigen risico betalen. Ook zijn er zorgverzekeraars die samenwerken met biologische supermarkten. Zij geven klanten van de supermarkten korting op de basisverzekering.

Uw voordeel

De korting die u krijgt als u een gezonde levensstijl heeft, lijkt misschien niet veel. Toch heeft het naast het financiële voordeel nog meer voordelen. U voelt u fitter en de gemiddelde levensduur gaat omhoog. Ook loopt u minder risico op verschillende ziektes, niet alleen fijn voor uw portemonnee maar ook voor uzelf.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven