Zakelijk

Wat is de bepaalde zorg uit het basispakket?

Zorgverzekering nieuws

Wat is de bepaalde zorg uit het basispakket?

2 minuten leestijd
De Sociaal-Economische Raad (SER) stelt in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid dat er gekeken moet worden of er bepaalde zorg uit het basispakket kan worden gehaald. In dit advies komen zaken naar voren zoals het zorgpersoneel, werkdruk en preventie. Omdat we langer leven worden er steeds hogere eisen gesteld aan de zorg en aan de kwaliteit hiervan. Het gevolg hiervan is dat er de komende 20 jaar 700.000 extra zorgmedewerkers nodig zijn.

De zorguitgaven stijgen de komende jaren enorm, we gaan van 87 miljard euro nu naar 174 miljard euro in 2040. Mede door de corona crisis stijgen de kosten nu exponentieel. Lees hier nu verder welke zorg in het basispakket zit.

Uitbreiding van bepaalde zorg uit het basispakket

De afgelopen jaren is er veel zorg bijgekomen in de basiszorgverzekering, bijvoorbeeld medicijnen en nieuwe behandelingen. Het is nu echter zo dat er ook gekeken moet worden naar wat je eruit kunt halen om de oplopende kosten zoveel mogelijk kunt drukken. Het is wel zo dat er kritisch naar gekeken moet worden naar wat er dan eventueel uit zou kunnen. Naar alle waarschijnlijkheid zal er vanuit de maatschappij veel verzet tegen komen. Een ander problematisch punt is om nieuw zorgpersoneel aan te trekken en het huidige personeel te kunnen behouden. Hierin schuilt een grote uitdaging, waarin meer waardering voor zorgpersoneel van belang zal zijn.

Standaard behandelingen

Opmerkelijk is dat standaardbehandelingen binnen de ziekenhuiszorg gewoon vergoed worden, maar bij geneesmiddelen moet er eerst worden gekeken of ze niet te duur zijn en of ze wel voldoende gezondheidswinst opleveren. De SER wilt daarom dat voor de pakketsamenstelling ook wordt gekeken of medische-specialistische behandelingen er nog wel bij passen. Volgens de SER moet de volgende vraag gesteld worden: “Willen we deze zorg bieden tegen deze prijs en is er sprake van zinnige zorg?”

Preventieve zorg

Het SER doet als aanbeveling om nadrukkelijk te gaan inzetten op preventieve zorg. Het is van belang om een gezonde levensstijl te gaan promoten en om op tijd in te grijpen bij klachten. Daarmee zorg je ervoor dat mensen langer en gezonder kunnen leven. Dit zal als gevolg hebben dat de kosten gereduceerd kunnen worden. Door gebruik te maken van digitale hulpmiddelen kan dit proces ondersteund worden.

Wil je meer informatie over zorgverzekeringen of wil je zorgverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven