Zakelijk

Waarom zijn er steeds minder restitutiepolissen?

Zorgverzekering nieuws

Waarom zijn er steeds minder restitutiepolissen?

2 minuten leestijd

Er zijn steeds minder verzekeraars die een restitutiepolis aanbieden voor de zorgverzekering. Voor de zorgverzekering van 2024 bieden slechts 3 verzekeraars dit aan: a.s.r., Avitae en Menzis. Dit aantal is jaarlijks afgenomen, want voor 2023 waren er nog 7 verzekeraars die dit aanboden en voor 2022 waren dit er 11. Ben je benieuwd naar de reden hiervoor? Lees dan verder. 

Waardoor bieden steeds minder verzekeraars een restitutiepolis aan?

De voornaamste reden voor het afnemende aanbod van restitutiepolissen is de stijging van de zorgkosten. De restitutiepolis staat bekend als de meest uitgebreide basisverzekering en wordt vaak gekozen door mensen die veel zorg nodig hebben. Deze hoge zorgkosten leiden tot hogere premies of verliezen voor de verzekeraar. Door deze financiële verliezen vinden verzekeraars het niet langer aantrekkelijk om deze polis aan te bieden. 

Met een restitutiepolis kun je bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders terecht. De verzekeraar dekt alle kosten voor de zorg. Zorgverzekeraars beschouwen niet-gecontracteerde zorgaanbieders vaak als te duur of inefficiënt. Daarom is het voordeliger voor de verzekeraars als mensen gebruikmaken van gecontracteerde aanbieders, waarover ze afspraken hebben gemaakt met betrekking tot de prijs en kwaliteit.

Restitutiepolissen worden combinatiepolissen 

De meeste verdwenen zijn omgezet naar combinatiepolissen, een mix van een naturapolis en een restitutiepolis. Met een combinatiepolis kun je nog steeds voor bepaalde zorg bij alle zorgverleners terecht, terwijl voor andere zorgvormen alleen gecontracteerde zorgverleners worden vergoed. Als je een restitutiepolis hebt die verdwijnt, wordt je verzekering automatisch omgezet naar een combinatiepolis bij jouw zorgverzekeraar.

Aanbod restitutiepolis 2024

Niet iedereen weet precies wat voor soort polis ze hebben. Er zijn echter mensen die bewust voor een restitutiepolis kiezen. Als jij een van deze mensen bent, is het verstandig om het aanbod van de drie restitutiepolissen voor 2024 te bekijken. Wij hebben alle zorgpremies voor 2024 voor jou uitgezocht. Hieronder staan de maandelijkse premies van de restitutiepolissen vermeld

RestitutiepolisMaandpremie
a.s.r.€ 170,95
Aevitae€ 160,95
Menzis€ 161,75

Je kunt eenvoudig de Menzis restitutie basisverzekering via ons afsluiten. Vraag hier direct je Menzis restitutie zorgverzekering aan.

Overweeg je een restitutiepolis?

Ben je van plan om een restitutie zorgverzekering af te sluiten? Kijk dan goed naar de verwachte zorgbehoefte voor 2024 en of de maandelijkse premie dit rechtvaardigt. De restitutiepolissen zijn namelijk niet goedkoop. Als je verwacht veel zorg nodig te hebben, is de restitutiepolis wellicht een goede optie voor jou. Met aanzienlijke en frequente zorgkosten is een basisverzekering die alle kosten dekt voordeliger. 

Zorgverzekering afsluiten

Je hebt tot en met 31 december de tijd om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Alle zorgpremies stijgen in 2024. Begin daarom direct met vergelijken om de beste zorgverzekering voor jouw situatie te vinden. Onze vergelijkingstool vindt eenvoudig de best passende zorgverzekering op basis van jouw wensen en behoeften. Klik op de ‘zorgverzekering 2024 vergelijken’ knop en bereken snel je premie. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.

Zorgverzekering 2024 vergelijken

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven