Voorlopige dekking. Wat betekent dat?

Autoverzekering nieuws

Voorlopige dekking. Wat betekent dat?

2 minuten leestijd

Vanaf het moment dat een auto op jouw naam staat, ben je verplicht om deze WA te verzekeren. Dit betekent dat je verzekerd moet zijn voor de schade die je met jouw voertuig kunt veroorzaken aan anderen. Daarnaast kun je dan nog voor een casco of aanvullende verzekering kiezen. Na het indienen van de (online) aanvraag voor een autoverzekering zal de verzekeraar een voorlopige dekking afgeven. Maar wat is dit precies en is de verzekering dan definitief ingegaan?

Aanvragen autoverzekering

Als je weet wanneer de auto op jouw naam overschreven wordt, kun je een autoverzekering aanvragen. Je geeft tijdens de aanvraag (online of offline) aan wanneer de dekking in zou moeten gaan. Dit is de datum waarop de auto op jouw naam gezet wordt. De autoverzekeraar geeft dan voorlopige dekking voor jouw auto. Dit bekent niet dat de auto daarmee ook definitief verzekerd is.

Voorlopige dekking

Een voorlopige dekking wil zeggen dat je bent verzekerd totdat de verzekering definitief door de verzekeraar geaccepteerd of geweigerd wordt. Je bent dan dus eigenlijk tijdelijk verzekerd en je kunt dan ook gewoon de weg op. De verzekeraar zal je een bericht sturen met daarin de bevestiging van voorlopige dekking. Heb je deze bevestiging nog niet gekregen? Vraag er dan altijd even naar en ga niet zonder deze bevestiging op pad.

Definitieve dekking

In de meeste gevallen ontvang je na afronding van de aanvraag een aanvraagformulier of aanvraagdocument die je moet invullen, controleren en ondertekenen. Als de verzekeraar de autoverzekering accepteert zal de echte polis opgemaakt worden en is de verzekering definitief afgesloten.

Een verzekeraar kan de aanvraag ook weigeren of alleen tot acceptatie overgaan onder bepaalde voorwaarden. Dit kan verschillende redenen hebben zoals:

– In de aanvraag heb je onjuiste gegevens opgegeven of je hebt zaken die van belang zijn voor de verzekering verzwegen;
– Je hebt een negatief schadeverleden en daardoor een negatief aantal schadevrije jaren;
– Je wilt een bepaald type auto verzekeren waarvoor de verzekeraar extra beveiligingseisen stelt;
– Je hebt eerder verzekeringen afgesloten, maar deze zijn door bijvoorbeeld wanbetaling of misleiding geroyeerd door de betreffende verzekeringsmaatschappij.

Schade tijdens voorlopige dekking

Is er schade ontstaan tijdens de periode van voorlopige dekking? Wanneer de verzekeraar jouw aanvraag accepteert is er niets aan de hand en ben je gewoon verzekerd. Maar als blijkt dat de verzekeraar jouw aanvraag weigert, dan zal de schade in de meeste gevallen ook niet worden vergoed.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven