Zakelijk

​Vliegen met drones: alles wat u moet weten

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

​Vliegen met drones: alles wat u moet weten

2 minuten leestijd
Het gebruik van drones neemt steeds sneller toe. Misschien heeft u er al een of wilt u er binnenkort een aanschaffen. Het is belangrijk dat u dan precies weet hoe het zit met de regelgeving. En wat als uw drone tegen een auto aanvliegt? Moet u uw drone dan ook verzekeren? Verzekering.nl heeft alle belangrijke informatie voor u op een rijtje gezet.

Recreatief of zakelijk

Op dit moment vliegen er in Nederland al meer dan 100.000 drones rond. Dit is mede te verklaren doordat de drone steeds betaalbaarder is geworden. Tegenwoordig is in elke prijsklasse wel een drone te vinden. Drones worden niet alleen recreatief gebruikt (vakanties, hobby’s), maar worden ook voor zakelijke doeleinde ingezet (inspectie, beeldmateriaal, toezicht). De huidige wetgeving is hier dan ook op aangepast. Zo gelden er voor zakelijk gebruik strengere regels dan voor recreatief gebruikt. Daarom is het goed om van tevoren te bedenken waar u uw drone voor wilt gebruiken.

Wetgeving

Vliegen met een drone betekent automatisch dat u deelneemt aan het luchtverkeer. In verband met iedereen zijn veiligheid is het noodzakelijk om hier regels voor op te stellen. Drones vallen onder de Regeling Modelvliegtuigen. Een aantal belangrijke regels zijn:
– Vlieg niet binnen de bebouwde kom;
– Vlieg alleen overdag bij daglicht;
– Vlieg nooit hoger dan 120 meter;
– Geef altijd voorrang aan ander vliegverkeer;
– Vlieg nooit boven bebouwing, wegen en mensen;
– Vlieg nooit in no fly zones zoals rondom vliegvelden.

Voor meer informatie over de regelgeving kunt u kijken op de website van Veilig Vliegen. Hier is onder andere een kaart te vinden met alle No Fly zones.

Schade aan uw drone

De mogelijkheid bestaat dat uw drone schade oploopt. Het kan zomaar gebeuren dat uw drone in een boom terecht komt, of neerstort door een technisch mankement. U kunt hier een speciale droneverzekering voor afsluiten of een extra dekking nemen op uw inboedelverzekering. Ontstaat de schade binnenshuis of door diefstal? Dan wordt de schade vaak alleen gedekt door een Allrisk inboedelverzekering. Voor een passende inboedelverzekering kunt u terecht op /inboedelverzekering. Let op: sluit alleen een droneverzekering af als uw drone veel waard is. Het eigen risico van deze verzekeringen ligt vaak erg hoog. Op internet zijn verschillende aanbieders te vinden die deze droneverzekeringen aanbieden.

Schade door uw drone

Het is natuurlijk ook nog mogelijk dat uw drone schade veroorzaakt bij een ander. Als u uw drone recreatief gebruikt is een verzekering niet verplicht. Voor schade aan anderen bent u verzekerd via uw aansprakelijkheidsverzekering. Wij raden u aan om uw dekking te controleren bij uw verzekeraar. Niet elke aansprakelijkheidsverzekering bevat dezelfde dekking. Voor schade bij zakelijk gebruik gelden strengere regels en moet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering + een vergunning worden aangeschaft. U bent dan verzekerd voor letselschade, maar ook materiële schade, zoals schade aan voertuigen of gebouwen van anderen.

Door de toenemende populariteit wordt de regelgeving regelmatig aangescherpt. Controleer daarom regelmatig de regelgeving. Probeer uw nieuwe drone niet direct na aankoop uit in de tuin. Verdiep u eerst in een verzekering en kies de eerste paar keer een rustig gebied uit om te vliegen. Voor een passende aansprakelijkheidsverzekering kunt u terecht op /aansprakelijkheid. U kunt bij ons snel en gemakkelijk een passende verzekering afsluiten. Zo kunt u altijd met een gerust hart de lucht in.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven