Zakelijk

Verzekeringen tijdens rampen: Wat wordt gedekt en wat niet?

Opstalverzekering nieuws

Verzekeringen tijdens rampen: Wat wordt gedekt en wat niet?

3 minuten leestijd

Natuurrampen kunnen aanzienlijke schade veroorzaken, en het is belangrijk om te weten of je verzekeringen dekking bieden in tijden van rampen. Dit artikel geeft inzicht in wat natuurrampen zijn, waar ze het meest voorkomen en of schade door extreem natuurgeweld gedekt is door reguliere verzekeringen. Ontdek ook de rol van de overheid bij rampschade en leer meer over de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen en Zware Ongevallen (WTS). Wil je weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen financiële gevolgen van schade? Lees verder en ontdek welke schades onder extreem natuurgeweld vallen en wat er wel of niet gedekt is door verzekeringen. Vergelijk verschillende verzekeringsopties op Verzekering.nl om de beste dekking voor jouw situatie te vinden.

Verzekeringen tijdens rampen: Wat wordt gedekt en wat niet?

Bij een natuurramp zul je vast niet zo snel denken aan zoals Nederland. Echter is het voorkomen van een natuurramp niet heel ongewoon in Nederland. Zo vond de watersnoodramp, de grootste natuurramp van Nederland, plaats in 1953. Schade is natuurlijk nooit leuk. Vooral bij schade door natuurgeweld kunnen de kosten flink oplopen. Voorbeelden van natuurgeweld zijn: overstromingen, grondverzakkingen of aardbevingen. Stel je voor dat je in zo’n situatie schade hebt, wat betekent dat dan voor je verzekering? En word je überhaupt wel gedekt door je verzekering? Als je antwoord wilt op al je vragen omtrent verzekeringen tijdens natuurrampen, dan is het handig om dit artikel te lezen. Lees gerust verder voor meer informatie.

Wat zijn natuurrampen en waar komen ze het meest voor?

Een natuurramp is een gebeurtenis, die plotseling veroorzaakt wordt door natuurlijke krachten. Natuurrampen zijn in de meeste situaties niet te voorspellen en kunnen daardoor niet vermeden worden door mensen. Bij een natuurramp kun je denken aan orkanen, tornado’s of zelfs bosbranden. Door de enorme natuurlijke krachten die vaak gepaard gaan met een natuurramp, wordt er vaak enorm veel schade aangericht. Dit heeft vaak enorme kosten als gevolg voor de mensen, die (dierbare) bezittingen hebben.

Schade door extreem natuurgeweld. Wel of niet gedekt door mijn verzekering?

In de afgelopen 20 jaar hebben er meer dan 7.000 natuurrampen plaatsgevonden. Onder natuurrampen kun je denken aan bijvoorbeeld overstromingen of aardbevingen. Wanneer er een natuurramp plaatsvindt, kan dat enorme financiële gevolgen met zich mee brengen. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. Maar wordt deze schade wel gedekt door je verzekering? Het antwoord is nee. Een natuurramp is heel erg onvoorspelbaar, waardoor je verzekeraar het risico op een ramp moeilijk kan inschatten. Ook kan de verzekeraar de schade moeilijk op iemand verhalen, aangezien je niet specifiek iemand kan aanwijzen als schuldige of veroorzaker van de schade. Om deze redenen willen de meeste verzekeraars schade door extreem natuurgeweld niet vergoeden.

Tegemoetkoming van overheid bij rampschade

Alhoewel schade door extreem natuurgeweld niet vaak voorkomt in Nederland, blijft de kans op een natuurramp toch altijd aanwezig. Bij schade door een natuurramp, wordt je door de meeste verzekeraars niet gedekt. Gelukkig sta je er niet alleen voor bij een natuurramp. De overheid heeft voor zulke nare situaties, een WTS (wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen) in het leven geroepen. Dit betekent dat je de kosten van je schade vergoed krijgt, indien je slachtoffer bent geworden van een natuurramp.

Welke schades vallen er eigenlijk onder extreem natuurgeweld?

Waar moet je aan denken bij schade door extreem natuurgeweld? Bij schade door extreem natuurgeweld kun je denken aan:

  • Overstromingen
  • Aardbevingen
  • Tsunami’s
  • Vulkaanuitbarstingen
  • Grondverzakkingen

Wat is er wel gedekt bij schade door extreem natuurgeweld?

Zoals er al eerder is aangegeven in dit artikel wordt schade door extreem natuurgeweld niet gedekt door de meeste verzekeraars. Echter hoef je bij schade in zulke onvoorziene situaties er niet alleen voor te staan. Zo kun je beroep doen op de WTS, waardoor schade door natuurrampen gedekt kan worden. Naast schade door extreem natuurgeweld, krijg je soms op te maken met schades, die net iets minder extreem zijn. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld schade door storm, onweer of hagel. De financiële gevolgen van zulke schade kan vrij hoog oplopen. Gelukkig voor jou, kun je jezelf in zulke gevallen wel goed indekken door een verzekering af te sluiten. Via Verzekering.nl kun je gemakkelijk en snel een verzekering afsluiten. Van autoverzekeringen tot opstalverzekeringen, bij ons kun je terecht voor goedkope en passende verzekeringen. Dek jezelf goed in tegen schade en sluit een verzekering af via Verzekering.nl. Bekijk wat er mogelijk is voor jou.

Vergelijk passende verzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven